10 tips van jouw vakgenoten voor AI-toepassing in L&D
-
Sofie Angevaare
-
16 oktober 2023
Op donderdag 12 oktober vond het Studytube-webinar ‘AI als co-piloot’ plaats met technologiekenner en ChatGPT-expert Erik van der Veen. Bijna 400 HR- en L&D-professionals namen live deel en velen van hen deelden interessante ideeën en ervaringen met AI-toepassing in de live chat. Hieronder delen we hun top 10 tips uit deze sessie. Zo kun jij ook snel concrete stappen zetten, of je nu deelnam aan het webinar of niet!
Tip 1: Gebruik AI voor het opstellen van documenten
Of het nu gaat om het creëren van opleidingsplannen, trainingsmateriaal, beleidsdocumenten, rapporten of overeenkomsten, AI kan jouw co-piloot binnen L&D zijn bij het opstellen van documenten. Met slimme prompts krijg je snel de gewenste output. Zo deelde Iris, een van onze webinar-deelnemers, hoe zij GPT-3.5 had gebruikt om zowel een rolbeschrijving als een vacature te creëren in slechts vijf minuten!
Voorbeeld prompt:
Als AI-assistent wil ik dat je me helpt bij het opstellen van een rolbeschrijving en een vacature.
De rol is voor een {roltitel}, werkzaam in de {industrie}.
De ideale kandidaat zou moeten beschikken over de volgende vaardigheden en ervaring: {vaardigheden en ervaring}.
De belangrijkste verantwoordelijkheden van de rol zijn:
{verantwoordelijkheden}.
Het salarisbereik voor deze positie is {salarisbereik}.
Graag wil ik dat de vacature en rolbeschrijving aantrekkelijk en uitnodigend zijn om de beste kandidaten aan te trekken.
Tips:
- Zorg ervoor dat je de specifieke rol, industrie, vaardigheden en ervaring, verantwoordelijkheden en salarisbereik opgeeft om een nauwkeurige en relevante rolbeschrijving en vacature te creëren.
- Probeer de taal in de prompt aantrekkelijk en uitnodigend te maken om de juiste kandidaten aan te spreken.
- Gebruik duidelijke en beknopte taal om verwarring te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de AI jouw verzoek correct interpreteert.
Tip 2: Gebruik een microfoon voor spraakprompts
Geen zin om je prompts steeds volledig uit te typen in ChatGPT? Overweeg dan om een microfoon te gebruiken binnen deze tool, zoals deelnemer Guus dit opperde tijdens het webinar. Hij noemde het zelfs “een game-changer”. Door prompts in te spreken in plaats van uit te typen, kun je namelijk een aanzienlijke tijdsbesparing realiseren!
Hoe doe je dit? Zoek binnen Google naar ‘ChatGPT microfoon Google Chrome extension’. Voeg de extension toe aan je browser. Vervolgens kun je een mic toevoegen aan ChatGPT. Alles wat je zegt als de extension is geactiveerd, wordt dan je prompt.
Tip 3: Laat AI documenten herschrijven
Je kunt AI binnen L&D gebruiken om documenten te herschrijven naar een ander taalniveau, een andere stijl of een andere toon. Dit kan nuttig zijn voor het aanpassen van teksten voor verschillende doelgroepen binnen of buiten je organisatie. Deelnemer Kees gaf tijdens het webinar bijvoorbeeld aan hoe hij met GPT-3.5 een gedicht wist te genereren in de stijl van Jules Deelder voor een afscheidsspeech.
Tip 4: Gebruik AI voor het beoordelen van teksten
In het verlengde van tip 3, kun je ChatGPT ook inzetten om teksten te beoordelen door de tekst die je wilt evalueren aan dit model voor te leggen. Vervolgens kan je specifieke vragen stellen of criteria definiëren waarmee je de tekst wilt beoordelen. Zo tipte een deelnemer tijdens de live-sessie het gebruik van GPT-3.5 om teksten te beoordelen op basis van bepaalde referentieteksten. Voldoen ze niet? Dan kun je ze dus weer laten herschrijven.
Tip 5: Gebruik AI voor het genereren van creatieve content
Ook een slimme AI-toepassing binnen L&D is het genereren van creatieve content in een bepaalde stijl, zoals de tone-of-voice van jouw organisatie. Je zult dit altijd nog even zelf na moeten lopen, maar het scheelt al veel tijd als je niet vanaf 0 hoeft te beginnen. Maar je kunt ook denken aan inspirerende content om de motivatie en betrokkenheid van je medewerkers te verhogen. Denk aan creatieve nieuwsbrieven, berichten of verhalen rondom leren en ontwikkelen. En je kunt de creativiteit ook loslaten op cursusinhoud, zoals voor het maken van boeiende lesplannen, interactieve quizzen en informatieve video's.
Tip 6: Gebruik AI voor het genereren van prompts
Een van de deelnemers aan ‘AI als co-piloot’ vroeg of GPT-3.5 ook zelf prompts kan maken. En dat kan zeker. Dit kan nuttig zijn voor brainstormsessies of het genereren van nieuwe ideeën. Deelnemer Joost gaf in de webinar-chat aan dat je ChatGPT ook training prompts kunt laten schrijven. “Doet hij ook best leuk!” Studytube is daartoe ook al druk bezig met de integratie van AI als co-piloot in haar Auteurstool. Lees hier meer over ons AI-beta-programma.
Voorbeeld prompt:
Ik heb je hulp nodig als mijn AI-trainer om een interactieve trainingssessie te ontwerpen voor mijn sales team. De sessie moet zich richten op het verbeteren van de onderhandelingsvaardigheden en moet rollenspellen, praktijkvoorbeelden en nuttige tips en trucs bevatten.
Wat je dan nog zelf kan toevoegen in de prompt als tip is bijvoorbeeld:
- De duur van de trainingssessie: Hoe lang verwacht je dat de sessie zal duren? Dit helpt bij het plannen van de inhoud en de activiteiten.
- Het ervaringsniveau van het team: Is het team voornamelijk samengesteld uit beginners, gemiddeld ervaren, of zeer ervaren sales professionals? Dit helpt bij het afstemmen van de complexiteit van de inhoud en de activiteiten.
- Specifieke onderhandelingstechnieken of -principes die je wilt behandelen: Zijn er specifieke technieken of principes die je wilt dat je team leert of verbetert?
- De leerstijl van het team: Heeft het team een voorkeur voor bepaalde soorten leeractiviteiten, zoals discussies, rollenspellen, of zelfstudie?
Tip 7: Gebruik AI in het leerproces
AI kan ook door deelnemers aan opleidingen of trainingen worden gebruikt. Zo wordt de tool effectief gebruikt in het onderwijs om studenten te helpen met hun werk, bijvoorbeeld voor het herschrijven van hun werk of het beantwoorden van vragen. Belangrijke kanttekening die daarbij ook werd gesteld door de deelnemers is dat het hierbij inmiddels wel noodzakelijk is om te controleren op volledige AI-content en plagiaat. Dit kun je bijvoorbeeld handig checken via ZeroGPT, tipte deelnemer John.
Tip 8: Wees je bewust van privacy en beveiliging
Wees je altijd bewust van de privacy- en beveiligingsimplicaties van het gebruik van AI. Zorg ervoor dat gevoelige informatie veilig is en dat je begrijpt hoe jouw gegevens worden gebruikt door de AI-tool. Een deelnemer merkte bijvoorbeeld op dat alles wat je invoert in GPT-3.5 ook wordt opgeslagen. En een andere deelnemer die zich bezighoudt met compliance en governance van AI-toepassingen gaf aan dat ChatGPT eigenlijk niet aan Europese wet- en regelgeving voldoet.
Bij de integratie van AI in de auteurstool van Studytube dekken we deze problematiek af. We volgen namelijk strikt de principes van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/ GDPR) en hebben passende technische en organisatorische maatregelen genomen om de veiligheid van persoonsgegevens te waarborgen. Dat geldt ook voor onze AI-leverancier. Gebruikers hebben de volledige controle over hun gegevens en kunnen deze op elk moment verwijderen. We delen geen persoonlijke gegevens met derden zonder de expliciete toestemming van de gebruikers en alle gegevens blijven in de EU.
Tip 9: Verzamel en deel prompts
Verzamel de prompts die goed werken en deel deze met je team, zoals Guus deelde tijdens het webinar: “Ik ben alle prompts aan het verzamelen die we bij ons bedrijf hanteren en een promptboek aan het maken met alle prompts die we zelf hebben ontwikkeld (of goed afgekeken :)). Dat werkt als een tierelier.” Dit helpt iedereen binnen je team of organisatie om het meeste uit AI-tools te halen.
Tip 10: Blijf experimenteren en leren
AI is een snel veranderend veld. Blijf daarom experimenteren met nieuwe tools en technieken en blijf leren om het meeste uit deze technologie te halen. Ook deelnemer Guus raadde aan om zelf te blijven experimenteren met GPT-3.5: “Desnoods omschrijf je wat je rol is, wat je allemaal doet en vraag je aan ChatGPT hoe die je kan helpen.” Dit kun je doen door de ‘custom instructions’ binnen ChatGPT in te geven. Hier lees je hoe en waar je dat doet. Door de tool beter te leren kennen en vice versa, kun je jouw input steeds verder verfijnen en rekenen op steeds betere output.
En ten slotte: voor degenen die het overzicht kwijt zijn in alle AI-tools, deze pagina kwam ook nog binnen als tip: Insidr.ai. Hier vind je 300+ tools voor verschillende doeleinden.
Meer leren over hoe je optimaal kan profiteren van AI binnen Learning & Development? Download nu ons e-book ‘Vergroot de impact van leren en ontwikkelen met behulp van AI’.
Get started with skill-based learning today
We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.
Book a demo