Jochem Uytdehaage, we kennen hem natuurlijk van de schaatsbaan, maar sinds eind december 2017 heeft hij een eigen training online staan. De training ‘Een leven vol energie’ is vanaf nu te volgen via onze online academy.
Tussen de opnames in de studio door, hadden we even tijd om Jochem een aantal vragen te stellen. In deel één van het tweedelige interview vertelt Jochem waarom hij een training met Studytube heeft gemaakt, waarom specifiek dit onderwerp en de noodzaak van een vitaliteitspensioen.
“Ik probeer zoveel mogelijk nog te sporten omdat ik dat onwijs leuk vind. Maar daarnaast is eigenlijk mijn grootste drive mensen te inspireren bewust te leven en, zoals ik altijd zeg, een rijker leven te laten leven. Ik probeer mensen duidelijk te maken hoe je het beste met je energie om kunt gaan, wat het belang van slapen is en leer mensen een aantal basiszaken over voeding, slaap, beweging en ontspanning. Eigenlijk probeer ik de lessen die ik geleerd heb in mijn schaatscarrière met zoveel mogelijk mensen te delen. Mensen zoals jij!”
“Eigenlijk omdat ik daar bij het eerste gesprek al een goed gevoel over had. Een beetje een onderbuikgevoel dus. Ik word door jullie serieus genomen en het ziet er professioneel uit. Dat is fijn. Daardoor voelt het goed om met jullie samen te werken. Plus, ik geloof zeker in het concept van blended learning; om dingen vanuit verschillende kanten neer te zetten.
Het is voor mij totaal iets nieuws, maar ik geloof zeker dat er markt is voor de training die wij met elkaar hebben gecreëerd. Ik bedoel, wat is er leuker dan mensen verder helpen en inspireren?”
“Ik denk dat als je spreekt over een leven vol energie, iedereen dat wel wilt. Ik wil dat zelf ook. Met energie is volgens mij alles leuker. Ik ben sterk overtuigd van het volgende: Je leeft om te leven en hoe meer energie je hebt, hoe leuker de dingen zijn. Energie maakt het trouwens ook makkelijker om met tegenslagen om te gaan. Iedereen zal zijn/haar hand opsteken als je vraagt of hij/zij meer energie zouden willen. En die reden maakt dat ik het belangrijk vind om mensen dit te leren.
Door gebruik te maken van kleine tools, kleine dingetjes waar je aanpassingen op kan maken, kun je jezelf snel beter gaan voelen. Het effect is vaak direct merkbaar. Ook als je gaat kijken op de langere termijn, zal je er veel profijt van hebben. Nu goed voor jezelf zorgen, daar heb je de komende 10, 20, 30, afhankelijk van je leeftijd, 50, 60 jaar wat aan. Dus het is ook in de zin van duurzaamheid belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Zo kun je langer gelukkiger, gezonder, vitaler en blijer blijven leven.”
“Ik denk dat het duurzaamheidsaspect van onze planeet van belang is en mensen steeds meer inzien dat zij daar zelf onderdeel van uitmaken. Deze trend kan naar de mens vertaald worden. Goed voor jezelf zorgen krijgt steeds meer aandacht. De mensheid ziet in dat als we niet oppassen, we op een aantal aspecten onszelf kapot maken. Door alle luxe en rijkdom die wij hebben, zeker hier in de Westerse Wereld, is er overal eten en werken we het liefst elke dag. We hoeven nooit meer stil te staan.
Maar eigenlijk is dat tegen onze natuur in. Je ziet nu juist weer die ontwikkeling komen dat mensen ‘back-to-basic’ of ‘back-to-nature’ willen. Ik denk omdat we weten dat mensen die goed voor zichzelf zorgen blijer zijn, minder vaak ziek zijn, beter presteren op het werk en uiteindelijk ook maatschappelijke kosten besparen.”
“Ja, een vitaliteitspensioen is toch mooi? We hebben allemaal ons pensioen geregeld. Althans de meesten. Sommige zelfstandigen misschien wat minder, puntje van aandacht voor ze, maar dat even tussendoor. Uiteindelijk als je straks niet meer hoeft te werken en je elke maand dat gespaarde geld overgemaakt krijgt, wil je er toch ook een beetje van kunnen genieten?
Ik denk dat je, naast elke maand financieel voor de toekomst te sparen, ook elke maand en eigenlijk elke dag of elke week, bezig moet zijn om aan jouw vitaliteitspensioen te werken. Voor jezelf actief bezig zijn met fysieke, mentale, emotionele en misschien ook wel spirituele aspecten die invloed hebben op jouw toekomst. Daar moet je niet pas mee gaan starten op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd in zicht komt. Want A) die komt steeds verder te liggen en B) wat je vooraf kunt prepareren daar heb je op dat moment ook lol van. Dus een gezond leven begint nu.”
“Vaak vergelijk ik het met de sport. Het is prima om even te pieken, even te knallen in een wedstrijd. Maar na het knallen moet je herstellen. Helaas zie ik al te vaak de mensen om mij heen dag in dag uit heel hard werken. Vanuit het ene project het andere project in hollen. Met moeite nog net de tijd hebben om twee weken op vakantie te gaan, om dan meteen weer door te gaan met het volgende project.
Waar het vitaliteitspensioen over gaat is dat je af en toe even pas op de plaats maakt. Even een harde reset hebt om echt bij te komen van de werkzaamheden die je doet. Dat geldt per dag, dat geldt per week, per maand en per jaar. Inspanning en ontspanning. Dat moet in balans blijven. Je kunt misschien wel een maand knallen, dat is geen probleem. Een paar maanden knallen met een verbouwing thuis, kan allemaal. Maar vroeg of laat zul je op de rem moeten trappen om te herstellen van je inspanningen. Anders ben je in één, twee, misschien drie jaar gewoon opgebrand en heb je echt een probleem.”
Benieuwd wat Jochems visie op leren binnen organisaties is en wat hij met zijn training wilt bereiken? Lees dan nu deel 2 van het interview.