Reskilling
Upskilling
skill-based leren

Skill map versus skill-matrix: wat is het verschil?

  • Picture of Sofie Angevaare

    Sofie Angevaare

  • 25 november 2024
skill matrix vs skill map

Om wendbaar te blijven en toekomstbestendige medewerkers te ontwikkelen zul je van skill-based leren een topprioriteit moeten maken in je organisatie. Bij deze vorm van leren gaan medewerkers namelijk gericht aan de slag met de ontwikkeling van de juiste skills om optimaal te blijven presteren in hun veranderende rollen. Skill maps en skill-matrixen bieden hierbij richting. Maar wat is het verschil tussen een skill map en een skill-matrix? En hoe benut je ze optimaal? Dat ontdek je in dit artikel!

Wat is een skill-matrix?

Een skill-matrix is een visuele representatie die de vaardigheden van medewerkers binnen een team, afdeling of totale organisatie in kaart brengt. Het toont welke medewerkers over welke vaardigheden beschikken en op welk niveau; van beginners en gevorderden tot experts. Hierdoor kunnen hiaten in vaardigheden, zogenaamde ‘skill gaps’, snel worden geïdentificeerd, en kan er gerichter worden getraind en geworven. 

Een skill-matrix is behalve voor het opsporen en dichten van skill gaps in een organisatie bijzonder nuttig voor het managen van teamvaardigheden en het plannen van projectteams.

Vaak worden de termen skill-matrix en competentiematrix door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een verschil. Een competentiematrix richt zich niet alleen op vaardigheden, maar ook op gedragscompetenties, kennis en attitudes die nodig zijn om een rol effectief uit te voeren. Terwijl een skill-matrix dus specifiek de skills en hun niveaus in kaart brengt, biedt een competentiematrix een breder overzicht van wat er nodig is voor succes in een bepaalde functie.

Wat is een skill map?

Een skill map gaat een stap verder dan de skill-matrix, maar dan op individueel niveau. Een skill map is namelijk een strategisch hulpmiddel dat de huidige vaardigheden van een medewerker in kaart brengt en deze vergelijkt met de benodigde vaardigheden voor hun huidige en toekomstige functies of rollen. Het helpt medewerkers en hun leidinggevenden zodoende om gerichte ontwikkelplannen te maken en toekomstige loopbaanstappen te plannen. 

Skill maps zijn essentieel bij het maken van persoonlijke ontwikkelingsplannen (POP's) en ondersteunen medewerkers in hun groei en ontwikkeling binnen de organisatie. Ze bieden een duidelijk overzicht van waar elke medewerker nu staat en welke stappen nodig zijn om hun carrière- en ontwikkeldoelen te bereiken.

Skill-matrix versus skill map: de belangrijkste verschillen 


Kenmerk

Skill-matrix

Skill map

Doel

Huidige vaardigheden en skill gaps in kaart brengen

Toekomstige vaardigheden plannen voor individuen 

Toepassing 

Werving, team- en projectmanagement

Strategische personeelsplanning en -ontwikkeling

Focus

Huidige skill-niveaus

Toekomstige skill-behoeften

Gebruikers

HR-managers, L&D-professionals, teamleiders, projectmanagers 

HR-managers, L&D-professionals, medewerkers

 

Op welke manier helpen deze twee overzichten je aan een toekomstbestendige workforce?

Beide overzichten spelen een essentiële rol in het ontwikkelen van een toekomstbestendige workforce en het faciliteren van skill-based leren. Een skill-matrix helpt vooral bij het optimaliseren van de huidige teamdynamiek en het gericht ontwikkelen van de nodige vaardigheden op de korte termijn. Dit zorgt ervoor dat teams effectief en efficiënt kunnen werken.

Skill maps worden idealiter opgesteld op basis van een skill-matrix. De skill map helpt individuele medewerkers vervolgens bij het strategisch plannen van de skills die zij in de toekomst nodig hebben. Het stelt L&D-professionals en leidinggevenden in staat om gerichte opleidingsprogramma's te ontwikkelen die medewerkers voorbereiden op toekomstige rollen en uitdagingen. Door beide tools in te zetten kan je als organisaties proactief inspelen op veranderingen in de markt en technologieën. Zo blijf je wendbaar en concurrerend.

Klaar om de skills van jouw team in kaart te brengen en je organisatie toekomstbestendig te maken? Download nu ons gratis skill-matrix template en ga direct aan de slag.

Op naar een organisatie zonder skill gaps!

Het begrijpen en optimaal inzetten van zowel skill-matrixen als skill maps is cruciaal voor elke L&D-professional die streeft naar een wendbare, toekomstbestendige organisatie. En met het AI-gedreven leerplatform van Studytube wordt skill-based leren makkelijker dan ooit. Dankzij onze Skill Nagivator kun je namelijk niet alleen gemakkelijk huidige skill gaps in kaart brengen, maar ook anticiperen op toekomstige vaardigheidsbehoeften. Ons leerplatform geeft je medewerkers vervolgens automatisch slimme suggesties voor de ideale trainingen. Zo blijven zij continu in het bezit van de vaardigheden die zij nu nodig hebben om meer impact te maken in jouw organisatie.

Meer weten? Plan een vrijblijvende online demo!

Get started with skill-based learning today

We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.

Book a demo