Webinar ‘Kickstart leren en ontwikkelen met de Slim Subsidie’; een verslag
-
Sofie Angevaare
-
1 september 2023
Heb jij weleens te maken met uitdagingen rondom leren en ontwikkelen binnen het MKB? Zo ja, dan was ons webinar ‘Kickstart leren en ontwikkelen met de Slim Subsidie’ iets voor jou! We delen hier het verslag en de terugkijk-link. Zo kun je alsnog alle ins & outs opdoen over de Slim-regeling voor leren in het MKB van Mark van Dijk, oprichter van Breed & Partners, en Farzad Henareh, commercieel directeur bij Studytube. Hun gecombineerde expertise in subsidieaanvragen en leren en ontwikkelen zorgt voor waardevolle informatie en nuttige tips.
Direct terugkijken? Dat kan! Je vindt hier de volledige opname van het webinar.
De uitdagingen rondom leren en ontwikkelen in het MKB
Een van de meest voorkomende uitdagingen die Mark en Farzad bespraken tijdens het webinar, is het gebrek aan tijd en middelen om leren en ontwikkelen te organiseren binnen het MKB. In veel bedrijven werken HR-teams namelijk met beperkte personele bezetting en hebben ze moeite om alle HR-vraagstukken op te lossen. Hierdoor hebben ze geen tijd om een effectief leerbeleid op te stellen en te implementeren. Bovendien hebben MKB’ers vaak niet de financiële middelen om de kosten voor professionele ontwikkeling te dragen.
“We spreken best veel ondernemers en die geven eigenlijk allemaal aan: ‘geen tijd, geen prioriteit’.”
– Mark van Dijk
Mark ondersteunt bedrijven met Breed & Partners bij het aanvraagproces van de Slim Subsidie. Dit is een stimuleringsregeling van de Nederlandse overheid die bedoeld is om het leren en ontwikkelen binnen het MKB te bevorderen. “We spreken best veel ondernemers en die geven eigenlijk allemaal aan: ‘geen tijd, geen prioriteit’. Geld is ook altijd een ding, maar de meesten geven toch wel aan: ‘het heeft geen focus’,” aldus Mark in het webinar.
Een ander obstakel is volgens Farzad het gebrek aan kennis en expertise op het gebied van leren en ontwikkelen. Veel MKB-organisaties hebben beperkte ervaring met het creëren en implementeren van effectieve leerprogramma's. Dit kan leiden tot ineffectieve leerresultaten en gemiste kansen om medewerkers te motiveren en te ontwikkelen.
Ten slotte ontbreekt het vaak aan geschikte technologische hulpmiddelen om leren en ontwikkelen te ondersteunen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan toegang tot geavanceerde leerplatforms en e-learning tools die essentieel zijn voor het faciliteren van een effectief leerproces. En juist daarvoor kan de Slim Subsidie slim worden ingezet.
Het belang van leren en ontwikkelen groeit
"Door te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers, zorg je ervoor dat je ook toekomstbestendig wordt als individu, maar ook als organisatie."
– Farzad Henareh
Ondanks de uitdagingen en obstakels is leren en ontwikkelen momenteel van groot belang voor zowel medewerkers als bedrijven in het MKB. Zo blijkt uit onderzoek dat 91 procent van de werknemers de mogelijkheid om te leren erg belangrijk vindt. 20 procent geeft bovendien aan nieuwe kennis en vaardigheden te missen. Het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden is dus belangrijk om aan de leerbehoeften van je werknemers te kunnen voldoen.
Waarom zou je als MKB’er investeren in leren?
Investeren in leren en ontwikkelen heeft een positieve impact op de productiviteit van je medewerkers en de algehele prestaties van je organisatie. Door nieuwe kennis op te doen via relevante leertrajecten, worden medewerkers effectiever in hun rol. "Door te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers, zorg je ervoor dat je ook toekomstbestendig wordt als individu, maar ook als organisatie," aldus Farzad tijdens het webinar. Het stimuleert namelijk innovatieve ideeën en verbetert het welzijn en de tevredenheid van werknemers.
Een goede onboarding met behulp van de juiste leermiddelen zorgt er daarnaast voor dat nieuwe medewerkers sneller ingewerkt zijn. Dit helpt overigens ook bij het behouden van talent. De meeste werknemers vertrekken namelijk snel als de eerste periode bij hun nieuwe werkgever niet overeenkomt met hun verwachtingen.
De voordelen van de Slim Subsidie
Een van de belangrijkste voordelen van deze subsidie is dat het financiële steun biedt aan MKB-organisaties om hun leer- en ontwikkelingsprocessen te verbeteren.
De subsidie kan worden gebruikt voor verschillende activiteiten, zoals het opstellen van een leerbeleid, het ontwikkelen van leerplatforms, het implementeren van leermethoden en het verbeteren van de algehele leerinfrastructuur. Zo wordt het mogelijk om hoogwaardige leerervaringen te bieden aan je medewerkers, waardoor ze gemotiveerd en betrokken blijven.
Wat jouw bedrijf met de Slim Subsidie zou kunnen doen
Benieuwd wat jouw organisatie in de praktijk zou kunnen realiseren dankzij de Slim-regeling? Tijdens het webinar werd het succesverhaal van Social Deal gedeeld. Social Deal heeft een leerplatform opgezet met meer dan duizend verschillende cursussen en trainingen, variërend van persoonlijke ontwikkeling tot digitale vaardigheden. En ze hebben specifieke leertrajecten gecreëerd voor afdelingen, waaronder klantgerichte afdelingen, waardoor medewerkers gemotiveerd en betrokken blijven.
De Slim Subsidie staat twee keer per jaar open voor aanvragen: in maart en september, en het subsidiebedrag bedraagt maximaal 25.000 euro. Dit dekt 60 tot 80 procent van de projectkosten. Farzad: "De grootste uitdagingen zijn tijd en middelen. En dat is ook de tijd die HR en organisaties investeren in het uitzoeken wat deze subsidie inhoudt en om het aanvraagproces goed te managen. Dat proberen we hier samen in onze samenwerking weg te nemen."
Kijk nu de opname terug om meer te leren over de case van Social Deal en te ontdekken hoe ook jij als MKB’er de Slim Subsidie kunt aanvragen.
Get started with skill-based learning today
We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.
Book a demo