Een Learning Management Systeem (LMS) is software die helpt alle leeractiviteiten en trainingen binnen een organisatie te beheren, Een LMS wordt vaak benut voor het beheer van de administratie, documentatie, tracking en rapportage van leren binnen de organisatie. Denk hierbij aan het uitnodigen van medewerkers of inzicht krijgen in rapportages over lopende of afgeronde trainingen.
Daarnaast biedt een LMS een platform voor het aanbieden van online, klassikale en blended trainingen en micro-learnings. Zo helpt een LMS ook bij het krijgen van grip op de leerprocessen binnen een organisatie.
Het woord zelf zegt het allemaal:
-
Learning: De software is gemaakt om lesmateriaal te creëren en/of bestaand leeraanbod te beheren en met een online publiek te delen.
-
Management: Het draait allemaal om centraal beheer: cursussen organiseren, medewerkers en resultaten beheren en de effectiviteit van je lesmateriaal analyseren.
-
Systeem: Het is een softwaresysteem dat je helpt bij al het bovenstaande en meer. Elk systeem heeft zo zijn eigen functionaliteiten om learning management te vereenvoudigen.
De opbouw van een Learning Management Systeem
Een Learning Management System (LMS) speelt een centrale rol in het leerlandschap van organisaties. Het platform bestaat doorgaans uit twee onderdelen: de leeromgeving of het LXP en een beheer- en administratiesysteem.
De leeromgeving, vaak gepresenteerd als een online academy, is waar medewerkers trainingen zoeken, boeken en volgen. Hier draait het om het daadwerkelijke leren en ontwikkelen; medewerkers krijgen eenvoudig toegang tot relevante trainingen en kunnen hun voortgang bijhouden.
Achter de schermen zorgt het LMS voor het beheer van deze leerervaring. Het systeem maakt het mogelijk om het leeraanbod te beheren, leeractiviteiten bij te houden en rapportages te maken over het rendement van de trainingen. Hierdoor hebben organisaties inzicht in de voortgang, de effectiviteit van hun leerprogramma's en de ROI.