Reskilling
Upskilling
skill-based leren

Diploma overbodig: welkom op de skills-gerichte arbeidsmarkt

  • Picture of Sofie Angevaare

    Sofie Angevaare

  • 31 oktober 2024
skills-gerichte arbeidsmarkt

Zijn diploma’s nog wel relevant? Het is een vraag die steeds vaker boven komt binnen werving en selectie. Hoewel getuigschriften en certificaten lange tijd als gouden standaard golden, zorgt de technologische vooruitgang er namelijk voor dat veel diploma’s hun relevantie snel verliezen. De focus moet hierdoor verschuiven naar wat er écht toe doet: vaardigheden. Maar hoe maak je de omslag naar een skills-gerichte benadering in HR? En wat vraagt dit van je L&D-strategie?

De traditionele eisen houden talent tegen

In een recent artikel van macro-econoom Mathijs Bouman in het FD wordt duidelijk dat veel organisaties moeite hebben met deze verschuiving. Vacatures blijven nog vaak vasthouden aan traditionele diplomavereisten, zelfs wanneer specifieke vaardigheden ook via alternatieve routes ontwikkeld kunnen worden. Dit houdt mogelijk (veel) beter geschikte kandidaten buiten de deur. 

Zo hoeft een marketeer niet per se een hbo-diploma te hebben als hij of zij expert is in SEO en social media. Wat werkelijk telt, is het vermogen om meetbare resultaten te boeken. Hetzelfde geldt voor softwareontwikkelaars die hun vaardigheden hebben ontwikkeld via bootcamps of zelfstudie. Deze professionals hebben vaak praktijkgerichte kennis en skills die net zo waardevol zijn als formele academische kennis, en vaak zelfs waardevoller. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken waarin talent over het hoofd gezien kan worden, tenzij organisaties hun focus verleggen naar skills.

Waarom vaardigheden belangrijker worden dan diploma’s

Diploma’s geven een steeds minder betrouwbaar beeld van iemands werkelijke capaciteiten.  Volgens onderzoek van Gartner beschikt meer dan de helft van de medewerkers op dit moment niet over de benodigde vaardigheden voor hun job, ook al waren verreweg de meesten ongetwijfeld aangenomen met de juiste vooropleiding. Wil je toekomstgericht werven en ontwikkelen, kan je je dus beter concentreren op concrete vaardigheden.

De redenen dat skills belangrijker worden zijn legio. Veel beroepen en functies veranderen sneller dan ooit, mede door technologische vooruitgang. Daardoor hebben veel medewerkers steeds weer nieuwe skills nodig om hun werk goed uit te voeren. Een (verouderd) diploma weerspiegelt die groei en ontwikkeling niet.

Kennis alleen is niet voldoende, je moet kunnen doen. Vaardigheden zijn simpelweg directer te vertalen naar prestaties in de praktijk dan kennis. Als je op de juiste skills focust binnen werving en selectie, vind je de mensen die daadwerkelijk de meeste waarde kunnen toevoegen in je team. Of zij hun vaardigheden nu door oefening en zelfstudie hebben opgedaan of door eerst een reguliere opleiding te volgen. 

Het draait om wendbaarheid, continu leren, en snel inspelen op veranderingen. En daar hoort zowel een fundamentele heroverweging bij van hoe organisaties naar talent kijken als een andere L&D-aanpak: skill-based leren.

De voordelen van een skills-gerichte arbeidsmarkt en skill-based leren

Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) zijn nieuwe vaardigheden essentieel om grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie, het hoofd te bieden. Sectoren met aanzienlijke personeelstekorten kunnen profiteren van een skills-gerichte arbeidsmarkt, omdat deze het makkelijker maakt voor mensen om over te stappen naar andere sectoren of beroepen. Daarnaast stimuleert het mensen om hun vaardigheden voortdurend te verbeteren. Het benutten van bestaande skills in je loopbaan en het daarop afstemmen van verdere scholing is dus niet alleen effectiever, maar ook motiverender. 

Organisaties die inzetten op skill-based leren blijven relevant, stimuleren innovatie en benutten meer van het potentieel van hun medewerkers. Studytube ondersteunt deze verschuiving met AI-gestuurde oplossingen, zoals de Skill Navigator, die gepersonaliseerd, toekomstgericht leren mogelijk maken, los van formele opleidingsachtergrond.

De toekomst van werk: wat je kunt, niet wat je hebt gestudeerd

Bij Studytube geloven we dat de toekomst van werk draait om wat je kunt bijdragen, niet om de diploma’s die je hebt behaald; we zien vaardigheden als de nieuwe valuta op de arbeidsmarkt. Ons AI-gedreven leerplatform helpt organisaties daarom om niet alleen naar diploma’s te kijken, maar vooral naar de skills die medewerkers bezitten en nog kunnen ontwikkelen. Je identificeert hiermee eenvoudig bestaande skill gaps en biedt medewerkers vervolgens automatisch slimme suggesties aan voor de meest relevante trainingen om de benodigde skills te ontwikkelen. Dit maakt skill-based leren toegankelijk voor elke organisatie, groot of klein, en zorgt ervoor dat medewerkers blijven groeien – met of zonder diploma!

Klaar voor de transitie?

Skill-based leren stelt je in staat om snel in te spelen op veranderingen en zorgt voor leren met impact. Benieuwd hoe jouw organisatie dit kan aanpakken? Benut onze tips en start vandaag nog met deze belangrijke transitie naar een skills-gerichte organisatie!

Download nu onze ‘6 tips om je skill-based leerstrategie te laten slagen’

Landing page image - 6 tips om je skill-based leerstrategie te laten slagen copy

 


 

Get started with skill-based learning today

We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.

Book a demo