Reskilling
Upskilling
skill-based leren

Skill-based leren: al je medewerkers altijd in het bezit van de juiste skills

  • Picture of Cas van Lier

    Cas van Lier

  • 23 september 2024
skill-based leren voor de toekomst

Skill-based leren is geen trend, het is absolute noodzaak. Terwijl technologieën en industrieën zich in een ongekend tempo ontwikkelen, blijven de skills van medewerkers namelijk vaak achter. Miljoenen medewerkers zijn hierdoor niet in het bezit van de juiste skills om hun werk succesvol uit te kunnen voeren. En daar moet blijvend iets aan gebeuren. Skill-based leren is dé oplossing waarmee je skill gaps dicht en snel kan inspelen op veranderende werkeisen, nieuwe innovaties en trends. 

In dit artikel:

  1. Skill-based leren: het antwoord op de skill-gap-crisis

  2. Waarom je juist nu de focus moet leggen op skills

  3. Wat is skill-based leren?

  4. Hoe je de skills-gap-crisis het beste te lijf gaat

  5. AI en skill-based leren: een gouden combinatie

  6. De aanpak met Studytube Skill Navigator: in vier stappen impact maken met skill-based leren


Skill-based leren: het antwoord op de skill-gap-crisis

De kloof tussen benodigde en beschikbare skills breidt zich snel uit en dit zet organisaties onder druk om hun concurrentiepositie te behouden en te innoveren. Het vinden van talent dat beschikt over de juiste skills blijkt bovendien ook een aardige kluif. En als dat talent al gevonden wordt, wil dat niet altijd zeggen dat zij aan boord blijven.

De Studytube L&D-Monitor 2024 laat zien dat meer dan een kwart (27 procent) van de nieuwe medewerkers hun werkgever binnen een jaar weer verlaat. Met de juiste opleidingsmogelijkheden kan je dit vroegtijdig vertrek echter vaak voorkomen en ervoor zorgen dat je altijd de juiste mensen met de juiste skills op de juiste plek hebt zitten.

De cijfers liegen er niet om:

  • Onderzoek van Gartner toont aan dat 58 procent van de medewerkers nieuwe skills moet opdoen om hun huidige rol goed uit te kunnen voeren.

  • Onderzoek van PWC toont aan dat maar liefst driekwart (77 procent) van de CEO’s de skill-gap-crisis als grootste beperking van organisatiegroei ziet. 

  • Manpower heeft bevonden dat 77 procent van de werkgevers problemen heeft bij het vervullen van openstaande functies. Het hoogste percentage in 17 jaar.

Door de urgentie van het dichten van skill gaps is skill-based leren dus noodzakelijk. In dit artikel ontdek je wat skill based leren is, waarom je juist nu de overstap moet maken en hoe je dit precies doet. Om alvast één misverstand weg te nemen: dankzij Artificial Intelligence (AI) is skill-based leren nu voor elke organisatie bereikbaar. 

Skill gaps vormen een grote uitdaging voor elke organisatie, maar met de juiste aanpak zijn ze goed te overbruggen. Wil je weten hoe? Download ons e-book met zes praktische tips en ontdek hoe je jouw skill-based leerstrategie tot een succes maakt.


Waarom je juist nu de focus moet leggen op skills

  • Skills noodzakelijk om mee te bewegen
    Het is voor organisaties van groot belang om de focus te leggen op het ontwikkelen van skills om de snelle ontwikkelingen van de markt bij te kunnen benen. Nieuwe technologieën en innovaties zorgen namelijk voor een verschuiving in de vraag naar skills en competenties, waardoor organisaties zich voortdurend moeten aanpassen om relevant te blijven.
  • Hou medewerkers gekwalificeerd door kloven te dichten
    Met de skills van gisteren is het onmogelijk om goed te presteren in de banen van vandaag. Medewerkers moeten zich aanpassen, bijscholen en sneller dan ooit nieuwe skills verwerven. Een mooi voorbeeld is de marketeer: de afgelopen jaren is zijn functietitel hetzelfde gebleven, maar zijn taken en verantwoordelijkheden zijn drastisch verschoven door technologische vooruitgang en een enorme toename in verzamelde gegevens. Daarom zijn nieuwe en geavanceerde skills in digitale marketing en data-analyse vereist. Wie groeiende vaardigheidskloven niet aanpakt, staat toe dat haar medewerkers geleidelijk ondergekwalificeerd raken voor hun banen. In het geval van de marketeers brengt dat klantenbinding, concurrentievermogen en verkoop in gevaar.
  • Een zichtbare verschuiving in de benodigde skills van de marketeer:

    Tien jaar geleden draaide de rol van een marketeer vooral om creativiteit en innovatie in campagnes. Vandaag de dag is de rol van de marketeer aanzienlijk uitgebreid.
    Marketeer toen vs nu -blog2x

    Deze verschuiving kan zorgen voor een kloof tussen de huidige skills die medewerkers bezitten en de skills die vereist zijn. Onderzoeken van PWC en Gartner tonen aan dat dit aanzienlijke gevolgen kan hebben. Zo ervaren organisaties met skill gaps vaker: onopgemerkte productiviteitsverliezen (25 procent), problemen met de kwaliteit van het werk (22 procent) en een verlaagde innovatiekracht (52 procent). Door actief in te zetten op skill-ontwikkeling kunnen organisaties zich niet alleen onderscheiden in een competitieve markt, maar ook hun veerkracht en capaciteit voor lange termijn succes versterken. Skill-ontwikkeling verdient dus een centrale plaats binnen hun talentmanagement- en groeistrategieën.
  • Jongere generaties, nieuwe wensen
    Daarnaast maakt een nieuwe generatie haar opwachting op de werkvloer: Generatie Z. Deze jonge en gedreven professionals kijken net even anders aan tegen hun ontwikkeling dan andere generaties op de werkvloer. Niet alleen vinden ze hun ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel, belangrijker, zij hebben ook meer behoefte aan een persoonlijk leeraanbod, leren liever digitaal (maar liefst vier keer zoveel Gen Z’ers vragen om digitale leermogelijkheden in vergelijking met babyboomers) en zijn vaker op zoek naar sturing en stimulatie, blijkt uit de Studytube L&D Monitor 2024.

    Om in te spelen op deze behoeften, is het essentieel dat organisaties voor elke functie specifiek bepalen welke skills vereist zijn voor een optimale prestatie. Vervolgens kunnen zij een op maat gemaakt leertraject ontwikkelen om deze specifieke skills te ontwikkelen. Met de inzet van artificial intelligence (AI) als drijvende kracht worden flexibele, digitale en gepersonaliseerde leeroplossingen dan ook steeds meer de standaard.

Wat is skill-based leren?

Skill-based leren is een benadering van leren die zich richt op het ontwikkelen van specifieke skills die relevant zijn voor de doelen en behoeften van een medewerker of organisatie. In tegenstelling tot traditionele leerbenaderingen, die vaak gericht zijn op het opdoen van algemene kennis, legt skill-based leren de nadruk op het praktisch toepassen van geleerde skills om concrete resultaten te behalen. Deze aanpak omvat vaak hands-on training, praktijkgerichte oefeningen en directe feedbackmechanismen om de leerervaring te optimaliseren.

Hoe je de skills-gap-crisis het beste te lijf gaat

Om ervoor te zorgen dat je de gaps in de skills van je medewerkers dicht, moet je een aantal stappen doorlopen. Dit begint bij het in kaart brengen van de verschillende vaardigheden die komen kijken bij het succesvol uitvoeren van een specifieke functie. Hierbij maken we onderscheid tussen drie soorten skills. Laten we het voorbeeld van onze marketeer er weer bij pakken en kijken hoe dit er in de praktijk uit zou zien.

  • Functie-gerelateerde skills
    Dit zijn skills die direct gerelateerd zijn aan het werk dat een medewerker op dagelijkse basis uitvoert. Voor de marketeer kan je hierbij denken aan SEO-skills, e-mailmarketing, data-analyse en eventmanagement.

  • Organisatiespecifieke skills
    Elke organisatie heeft haar eigen specifieke initiatieven waar skills aan gekoppeld zijn die medewerkers moeten bezitten. Veel organisaties zetten nu bijvoorbeeld in op AI en dus moeten hun medewerkers AI-skills opdoen. Voor de marketeer betekent dit bijvoorbeeld skills op het gebied van het creëren van afbeeldingen en teksten met behulp van AI.

  • Compliance-gerelateerde skills
    Tot slot wil je dat je medewerkers voldoen aan wettelijke en organisatorische eisen. De mate van benodigde compliance verschilt per branche. Zo hebben medewerkers in de zorg, bouw en kinderopvang bijvoorbeeld met veel compliance-vereisten te maken. Voor een marketeer kunnen skills als veilig  omgaan met persoonsgegevens en regels rond plagiaat hieronder vallen.

Elke medewerker heeft een persoonlijke skill-gap

Nu je weet welke skills elke medewerker moet bezitten, kun je gaan kijken naar de skill gaps van je medewerkers. Oftewel: welke vaardigheden bezit een medewerker op dit moment en hoe ver staan deze af van de benodigde skills voor zijn of haar functie?

Een cruciale stap, omdat je met die informatie de medewerker kan voorzien van het meest relevante en doeltreffende leeraanbod. Als dit inzicht ontbreekt dan resulteert dat al snel in generiek leeraanbod dat irrelevant is en niet aanslaat bij de medewerker. Die verliest vervolgens de motivatie om aan de slag te gaan met zijn of haar ontwikkeling. Een gigantisch leeraanbod beschikbaar stellen waarbij de focus ontbreekt, is dus niet het juiste antwoord. De verantwoordelijkheid van ontwikkeling wordt dan namelijk zonder enige sturing bij de medewerker neergelegd, die vervolgens door de bomen het bos niet meer ziet.

Wil je focus aanbrengen in je leerstrategie en medewerkers doelgericht laten ontwikkelen? In ons e-book vind je zes tips om skill-based leren effectief toe te passen. Download het gratis en ontdek hoe je direct het verschil kunt maken.

Breng focus aan in de ontwikkeling met persoonlijk leeraanbod

Als je weet welke skills  een medewerker nog nodig heeft om zijn of haar functie succesvol uit te voeren, kan je beginnen met het aanbieden van het juiste leeraanbod. Nu kan je namelijk  trainingen aanbieden die naadloos aansluiten op de bestaande skills gaps. 

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Het in kaart brengen van skills, het up-to-date houden van die skills en het aanbieden van het meest relevante leeraanbod klinkt als een aardige kluif. Maar gelukkig zijn er genoeg middelen die dit proces eenvoudiger maken en soms zelfs automatiseren voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van het gebruik van AI bij skill-based leren?

AI en skill-based leren: een gouden combinatie

Corporates met grote budgetten zetten skill based leren al jaren in. Maar met behulp van AI is er nu een oplossing voor elke organisatie. De Skill Navigator van Studytube maakt gebruik van AI om het proces rondom skill-based leren zo goed mogelijk in te richten met zo min mogelijk moeite. We leggen je uit hoe dat werkt en waarom dit het werk van L&D-professionals voor altijd verandert. 

Traditionele manier van skill-based leren

Skill based leren kost met een traditionele aanpak erg veel tijd en geld. Het handmatige in kaart brengen van een snel verouderende skill matrix, het organiseren en administreren van 360 feedback-gesprekken  en vervolgens het handmatig matchen van leeraanbod aan skills en functies. Voor veel organisaties is deze aanpak vanwege de hoge investeringen onhaalbaar. Met als gevolg dat je nooit de impact kan maken die je zou willen.

Skill Based-Blog (1) 

 

De aanpak met Studytube Skill Navigator: in vier stappen impact maken met skill-based leren

Met behulp van AI is er een oplossing: de Studytube Skill Navigator. Met onze aanpak maak jij meetbare impact voor je organisatie met skill based leren en volgt vier eenvoudige stappen. §

Stap 1: Skills in kaart brengen met behulp van een skill-matrix

Het start altijd bij  rol-specifieke taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast zijn er vaak ook wettelijke vereiste certificaten waar je als medewerker aan moet voldoen. De skills die je hiervoor nodig hebt, kun je laten opstellen in een skill-matrix door onze Skill Navigator. Of je upload eenvoudig je bestaande skill matrices. Vervolgens wijst de Skill Navigator de skills toe aan rollen. Zo heb je razendsnel een overzicht van alle skills in je organisatie, verdeeld over diverse rollen, afdelingen en teams. Dit overzicht is actueel, accuraat en toegespitst op de behoeften van de organisatie. 

Als je zelf een skill matrix wilt maken, start dan met een grondige analyse van zowel de huidige als de toekomstige skill behoeften van de organisatie. Overleg met teamleiders en gebruik informatie uit prestatiebeoordelingen om vast te stellen welke skills momenteel in huis zijn en welke nodig zijn voor toekomstige organisatiedoelen. 

Stap 2: Identificeer persoonlijke skill gaps

Vervolgens krijgt iedere medewerker een persoonlijke skill map. Zo is voor iedereen inzichtelijk welke skills nodig zijn voor een rol en welke skills nog ontbreken. De Skill Navigator helpt ook bij het identificeren van skill gaps door middel van laagdrempelige 360-graden feedback. Dit betekent dat collega’s, managers en medewerkers zelf input kunnen geven over de aanwezige skills. Samen met de leidinggevenden kiezen medewerkers ook hun focus skills. Deze aanpak zorgt voor een breed en objectief beeld van waar de skill gaps liggen, waardoor actie ondernomen kan worden om deze doeltreffend te adresseren.

Tip: Maak gebruik van een combinatie van methoden zoals zelfevaluaties, beoordelingen van managers en 360-graden feedback om een gedetailleerd inzicht te krijgen. Het doel is om te achterhalen welke skills elke werknemer mist in vergelijking met de vereisten van hun rol en de toekomstige behoeften van je organisatie. Deze stap is essentieel om te zorgen dat de leerinitiatieven nauw aansluiten bij zowel de persoonlijke groei van je medewerkers als de strategische doelstellingen van je organisatie.

Stap 3: Personaliseer leertrajecten

Op basis van de geïdentificeerde skill gaps genereert de Skill Navigator automatisch een gepersonaliseerd leeraanbod voor elke medewerker. Denk aan specifieke trainingen, workshops, online cursussen en andere educatieve hulpmiddelen die gericht zijn op het dichten van de specifieke vaardigheidstekorten. Dit aanbod is direct gekoppeld aan de specifieke skills die verbeterd moeten worden, wat medewerkers meer eigenaarschap geeft over hun leerproces. Omdat we ook kijken naar het huidige skill niveau, kunnen medewerkers precies ontwikkelen wat het meest relevant is voor hun functie en carrièrepad.

Tip: Zorg ervoor dat deze leertrajecten flexibel zijn en eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in de dagelijkse werkzaamheden, zodat je medewerkers ze kunnen volgen zonder stress vanwege werkdruk en zonder productiviteit te verliezen. Bovendien moeten deze trajecten regelmatig worden geëvalueerd en bijgesteld om te verzekeren dat ze effectief blijven in het bijspijkeren van de benodigde skills. Dit zorgt ervoor dat elke werknemer een op maat gemaakt leerpad heeft dat niet alleen hun persoonlijke groei ondersteunt, maar ook direct bijdraagt aan de doelstellingen van je organisatie.

Stap 4: Meten van de impact van leren

De impact van het leerproces meet de Skill Navigator door de vooruitgang van medewerkers continu te volgen. Het systeem biedt gedetailleerde rapportages over hoe de ontwikkeling de prestaties van medewerkers beïnvloedt. Dit stelt organisaties in staat om niet alleen de effectiviteit van individuele leertrajecten te beoordelen, maar ook om inzicht te krijgen in hoe het leren bijdraagt aan het bereiken van de organisatorische doelstellingen.

Skill navigator - Traditionele platforms-blog (1)

Tips:

  • Stel duidelijke prestatie-indicatoren vast, zoals verbeteringen in productiviteit en een verhoogde kwaliteit van het werk om de voortgang van medewerkers te volgen. 
  • Daarnaast kun je regelmatige evaluaties en assessments inzetten om te bepalen hoe goed nieuwe skills worden opgenomen en toegepast in de praktijk. Verzamel ook feedback van je medewerkers over de relevantie en bruikbaarheid van de aangeboden leerinhoud. 
  • Gebruik de inzichten die je krijgt uit de impactmetingen om de leertrajecten continu te verbeteren en te verfijnen. 
  • Analyseer de verzamelde data om te identificeren welke aspecten van de trainingen effectief zijn en waar aanpassingen nodig zijn. Dit kan betekenen dat je de inhoud van de cursussen bijwerkt, de leermethoden aanpast of zelfs nieuwe leermodules introduceert om aan de veranderende behoeften te voldoen.
  • Moedig een cultuur van voortdurende feedback aan, waarbij medewerkers actief suggesties kunnen doen voor verbeteringen. Dit proces van constante evaluatie en aanpassing zorgt ervoor dat de leerinitiatieven relevant blijven en maximaal bijdragen aan zowel de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers als de strategische doelen van je organisatie.

Kom alles te weten over skill-based leren en hoe je dit laat slagen

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om skill gaps aan te pakken. In ons e-book vind je zes eenvoudige tips om direct aan de slag te gaan met skill-based leren.

Download het nu en begin vandaag nog!

 

Get started with skill-based learning today

We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.

Book a demo