LMS en LXP; wat zijn de verschillen?
-
Sofie Angevaare
-
16 oktober 2024
Om leren en ontwikkelen in je organisatie goed te organiseren, kan je gebruikmaken van een Learning Management Systeem (LMS) en een Learning Experience Platform (LXP). Deze systemen helpen je om alles rondom leren op een centrale plek te regelen en je medewerkers eenvoudig te voorzien van alle leermiddelen die zij nodig hebben. Maar wat zijn de verschillen tussen een LMS en een LXP, en waar kan je ze voor inzetten? Je ontdekt het in dit artikel!
Wat is een LMS?
Een Learning Management Systeem (LMS) is software die organisaties ondersteunt bij het organiseren en beheren van alle leeractiviteiten. Met een LMS regel je eenvoudig de administratie, documentatie, tracking en rapportage van trainingen. Je kan bijvoorbeeld medewerkers uitnodigen voor cursussen en inzicht krijgen in hun voortgang en behaalde resultaten.
Een LMS fungeert daarnaast als platform voor het aanbieden van verschillende leervormen, zoals online trainingen, klassikale sessies, blended learning en micro-learnings. Hiermee krijg je grip op het hele leerproces binnen de organisatie.
De naam zegt het al:
- Learning: De software is speciaal ontwikkeld om lesmateriaal te creëren, beheren en delen met een online publiek.
- Management: Het biedt centraal beheer over cursussen, deelnemers en resultaten, en helpt bij het analyseren van de effectiviteit van je leeraanbod.
- Systeem: Het is een softwaresysteem dat dit allemaal mogelijk maakt, met verschillende functies om het leerproces te stroomlijnen en vereenvoudigen.
Het juiste LMS biedt dus alles wat je nodig hebt om leren binnen jouw organisatie efficiënt te organiseren.
Wat is een LXP?
Een Learning Experience Platform (LXP) is een modern leersysteem dat zich richt op het creëren van gepersonaliseerde, aantrekkelijke leerervaringen voor medewerkers. In tegenstelling tot een LMS, dat zich richt op het beheren van trainingen, helpt een LXP gebruikers actief met het ontdekken van content, gebaseerd op hun interesses en leerbehoeften. Dit kan variëren van video’s en artikelen tot podcasts en online trainingen.
Met een LXP platform kunnen medewerkers hun eigen leerpad bepalen, waarbij ze toegang hebben tot een breed scala aan bronnen, zowel intern als extern. Door gebruik te maken van AI kunnen hier aanbevelingen worden gedaan die passen bij hun individuele leerstijl en leerbehoeften, wat zorgt voor een meer gepersonaliseerde en dynamische leerervaring.
De naam legt het als volgt uit:
- Learning: Gericht op het bevorderen van continu leren door middel van diverse, vaak informele, bronnen.
- Experience: Het draait om de ervaring van de gebruiker; medewerkers hebben de vrijheid om zelf hun leerervaring vorm te geven.
- Platform: Een digitaal platform dat leermogelijkheden aanbiedt en personaliseert, met functies zoals AI-gestuurde aanbevelingen en sociale interacties.
Sommige platforms, zoals dat van Studytube, maken via hun LXP ook effectief skill-based leren mogelijk. Dit is een benadering van leren die zich richt op het ontwikkelen van specifieke skills die relevant zijn voor de doelen en behoeften van een medewerker of organisatie. De Studytube Skill Navigor helpt bijvoorbeeld bij het in kaart brengen van skills, het up-to-date houden van die skills en het aanbieden van het meest relevante leeraanbod voor elke medewerker.
Het juiste LXP stimuleert zelfgestuurd leren en zet medewerkers centraal in hun ontwikkeling, waardoor leren niet alleen verplicht is, maar ook inspirerend en relevant.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van beide systemen?
Hoe kies je een LMS?
Benieuwd hoe je voor jouw organisatie het juiste systeem kan vinden? Maak dan gebruik van onze LMS Checklist! Aan de hand van 30 vragen stellen wij een persoonlijke checklist voor jou samen, zodat jij het leerplatform kiest dat perfect past bij jouw organisatie en medewerkers.
Get started with skill-based learning today
We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.
Book a demo