De onmisbare skill-gap-analyse: welke skills hebben jouw medewerkers écht nodig?
-
Cas van Lier
-
11 september 2024
Skill gaps zijn niks nieuws in organisaties, maar door de snelle veranderingen en opkomst van nieuwe technologieën worden deze gaps steeds serieuzer. De vraag naar nieuwe vaardigheden groeit exponentieel en organisaties en medewerkers hebben moeite om bij te blijven. Wie competitief wil blijven en ambitieuze groeiplannen heeft, dient skills gaps dus zo snel mogelijk te identificeren en aan te pakken. In dit artikel ontdek je wat skill gaps precies zijn en hoe je een goede skill-gap-analyse maakt zodat jij klaar bent voor skill-based leren en jouw medewerkers altijd de juiste skills ontwikkelen.
In dit artikel:
- Wat is een skill gap?
- Drie soorten skill gaps
- Organisatiebrede skill gaps
- De skill-gap-analyse
- Skill-gaps analyseren: waarom is het belangrijk?
- Vijf voordelen van skill gaps oplossen
- Hoe identificeer je skill gaps?
- Wanneer moet je een skill-gap-analyse uitvoeren?
- Skill gaps versus performance gaps
- De vijf grootste uitdagingen bij het oplossen van skill gaps
- Vier praktische tips voor het oplossen van skill gaps
Wat is een skill gap?
Een skill gap, of vaardigheidskloof, verwijst naar het verschil tussen de vaardigheden die je medewerkers op dit moment bezitten en de skills die vereist zijn om hun taken effectief uit te voeren. Je kan zowel van skill gaps op individueel niveau als op organisatorisch of teamniveau spreken.
Een skill gap kan ontstaan door snelle technologische veranderingen, evoluerende bedrijfsdoelen of veranderingen in de markt. Om competitief te blijven en je doelen te bereiken als organisatie, is het essentieel om deze kloven te begrijpen en te overbruggen. Nu innovaties en veranderingen elkaar sneller opvolgen dan ooit tevoren, is het cruciaal om de vaardigheden van je medewerkers goed in de gaten te houden en tijdig bij te sturen met skill-based leren. Zo voorkom je dat skill gaps te groot worden en het werk niet naar behoren wordt uitgevoerd.
Bij het vormen van skill gaps spelen naast snelle (mark)veranderingen ook nog enkele andere factoren een rol. Hieronder ontdek je de voornaamste overige oorzaken van vaardigheidskloven.
Factoren die bijdragen aan skill gaps:
- Een gebrek aan ervaring
- Onvoldoende training
- Slechte werving
- Medewerkersverloop
- Verandering in rollen of verantwoordelijkheden
Drie soorten skill gaps
In organisaties komen verschillende soorten skill gaps voor. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen drie specifieke soorten die je elk weer op een andere manier aanpakt en oplost, namelijk de kenniskloof, de vaardigheidskloof en de prestatiekloof.
- Kenniskloof (knowledge gap)
Een knowledge gap ontstaat wanneer medewerkers niet over de benodigde kennis beschikken om hun taken uit te voeren. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan opleiding, onvoldoende toegang tot informatie of verouderde kennis. Knowledge gaps kunnen leiden tot inefficiëntie en fouten in het werkproces. Het aanpakken van deze gaps vereist vaak het aanbieden van gerichte trainingsprogramma's, cursussen en toegang tot up-to-date informatiebronnen. - Vaardigheidskloof (skill gap)
Skill gaps ontstaat wanneer medewerkers de juiste kennis hebben, maar niet over de vaardigheden beschikken om deze kennis effectief toe te passen in hun werk. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan praktische ervaring of het niet beheersen van specifieke technieken en tools die nodig zijn voor de functie. Het dichten van een skill gap omvat vaak hands-on training, workshops en het bieden van mogelijkheden voor medewerkers om hun vaardigheden te oefenen en te verbeteren. - Prestatiekloof (performance gap)
Een prestatiekloof ontstaat wanneer medewerkers zowel over de kennis als de vaardigheden beschikken, maar er toch niet in slagen om op het verwachte niveau te presteren. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan motivatie, onduidelijke verwachtingen, onvoldoende feedback of problemen in de werkomgeving. Het aanpakken van een prestatiekloof vereist een holistische benadering, waarbij zowel de werkprocessen als de ondersteunende systemen en de cultuur binnen de organisatie worden geëvalueerd en aangepast.
Organisatiebrede skill gaps
Naast persoonlijke skill gaps kunnen organisaties ook als geheel skill gaps ervaren. Dit betekent dat er binnen de organisatie vaardigheden ontbreken die essentieel zijn voor het behalen van strategische doelen en het concurrerend blijven in de markt.
Skill gaps binnen organisaties
Organisaties kunnen te maken krijgen met skill gaps wanneer er nieuwe technologieën worden geïntroduceerd, marktomstandigheden veranderen of bedrijfsstrategieën evolueren. Deze gaps kunnen voorkomen op verschillende niveaus, zoals management, IT, marketing of productontwikkeling. Het is essentieel voor organisaties om deze skill gaps te identificeren en aan te pakken om hun efficiëntie en innovatiekracht te behouden.
De skill-gap-analyse
Een skill-gap-analyse is een proces waarbij een organisatie de huidige skills van haar medewerkers vergelijkt met de benodigde vaardigheden om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. Het doel is om verschillen tussen deze twee groepen vaardigheden te identificeren. Met dit inzicht kan je als organisatie vervolgens gerichte trainings- en ontwikkelingsprogramma's te implementeren die de vaardigheden van je medewerkers verbeteren en zo bijdragen aan de algehele efficiëntie en effectiviteit van de organisatie.
Waarom skill gaps analyseren belangrijk is
Urgentie en impact van skill gaps
Skill gaps hebben een verwoestende impact op organisaties. Ze leiden tot 25 procent verborgen productiviteitsverlies en 52 procent verminderde innovatiekracht (Europese Commissie). Bovendien ervaren medewerkers hierdoor meer stress en verliezen zij door skill gaps hun zelfvertrouwen. Dit benadrukt de noodzaak om de juiste vaardigheden binnen je organisatie te identificeren en te ontwikkelen. Maar er is meer.
Werk verandert sneller dan ooit
Technologische en digitale innovaties veranderen de aard van werk sneller dan ooit. Automatisering en AI veranderen werkprocessen, en volgens het World Economic Forum zal 42 procent van de huidige kernvaardigheden veranderen. Dit vereist regelmatige skill gap-analyses om bij te blijven en concurrentievoordeel te behouden.
Skill gaps blijven groeien
De vraag naar technologische skills stijgt exponentieel, terwijl het aanbod de vraag niet kan bijbenen (LinkedIn). Dit leidt tot aanzienlijke skill gaps. Bovendien worden soft skills, ook wel powerskills, vaak over het hoofd gezien, terwijl ze cruciaal blijven omdat ze niet of nauwelijks door technologie vervangen kunnen worden. Denk bij powerskills aan bijvoorbeeld kritisch denken, projectmanagement of sociale skills.
Skill gaps hebben een grote impact op je organisatie. Leer hoe je deze effectief kunt oplossen met onze how-to-guide ‘Alles wat je moet weten over de skill-gap-analyse’ en start vandaag nog met skill-based leren!
Download de how-to-guide!
Vijf voordelen van skill gaps oplossen
Skill gaps zijn vanzelfsprekend niet wenselijk in je organisatie. Je wilt immers dat iedere medewerker de juiste kennis en kunde in huis heeft om zijn werk naar behoren uit te voeren. Maar wat maakt het dichten van deze kloven op dit moment urgent voor jouw organisatie? Hieronder vind je vijf positieve gevolgen die je mag verwachten als je de gaps effectief overbrugt.
- Verhoogde productiviteit en efficiëntie
Wanneer medewerkers over de juiste vaardigheden beschikken, kunnen ze hun taken efficiënter en effectiever uitvoeren. Volgens een rapport van McKinsey & Company kunnen bedrijven hun productiviteit met wel 20 procent verhogen door te investeren in de ontwikkeling van de juiste skills bij hun medewerkers. - Verbeterde concurrentiepositie
In een snel veranderende markt is het hebben van een gekwalificeerd en goed opgeleid personeelsbestand een belangrijke concurrentiefactor. Volgens een rapport van McKinsey & Company geeft 87 procent van de leidinggevenden aan dat hun organisaties momenteel te maken hebben met skill gaps of dat zij deze binnen vijf jaar verwachten. Als jij deze gaps weet te overbruggen, heb je hiermee dus een aanzienlijk concurrentievoordeel. - Grotere medewerkerstevredenheid en -retentie
Medewerkers voelen zich gewaardeerd wanneer hun werkgever investeert in hun professionele groei. Dit leidt tot hogere tevredenheids- en retentiepercentages. Een studie van LinkedIn Learning laat zien dat 94 procent van de medewerkers langer bij een bedrijf zou blijven als er geïnvesteerd wordt in hun loopbaanontwikkeling. - Hogere medewerkersbetrokkenheid
Naast tevredenheid en retentie zorgt de gerichte ontwikkeling die leidt tot het dichten van skill gaps, ook tot een hogere betrokkenheid onder medewerkers. Onderzoek van Linkedin Learning toont aan dat meer dan driekwart van de medewerkers (78 procent) het liefst aanbevelingen voor leercontent ontvangt op basis van persoonlijke ontwikkelingsdoelstellingen en skill gaps. Een uitstekende manier dus om je medewerkers meer te betrekken bij hun ontwikkeling én ervoor te zorgen dat je hun skill gaps dicht. - Aanpassing aan technologische veranderingen
De opkomst van nieuwe technologieën zoals AI en automatisering vereist continue bijscholing van medewerkers. Het World Economic Forum voorspelt dat tegen 2025 50 procent van alle werknemers nieuwe vaardigheden moet verwerven als gevolg van technologische vooruitgang. Bedrijven die skill gaps proactief aanpakken, zijn beter in staat om zich aan te passen aan technologische veranderingen.
Het identificeren van skill gaps
Om een skill-gap-analyse succesvol uit te voeren en vervolgens ook echt in te kunnen zetten voor gerichte ontwikkelpaden voor je medewerkers, moet je een aantal stappen doorlopen. Dit is hoe je skill gaps identificeert:
Stap 1: Definieer de bedrijfsdoelstellingen
Begin met het duidelijk definiëren van de strategische doelen en doelstellingen van de organisatie. Dit helpt je te bepalen welke skills essentieel zijn voor het behalen van deze doelen.
Stap 2: Bepaal de vereiste skills
Maak een lijst van de specifieke vaardigheden die nodig zijn voor elke rol binnen de organisatie om de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen. Dit kan variëren van technische vaardigheden tot powerskills zoals communicatie en leiderschap.
Stap 3: Evalueer de huidige skills van medewerkers
Verzamel gegevens over de huidige vaardigheden van medewerkers. Dit doe je met behulp van een skill-matrix. In dit artikel leggen we uit hoe je zo’n matrix opstelt en kan je een handige template downloaden.
Stap 4: Identificeer de skill gaps
Vergelijk de huidige skills van je medewerkers vervolgens met de vereiste vaardigheden. Je identificeert skill gaps door te kijken waar de huidige vaardigheden niet overeenkomen met wat nodig is voor de organisatie om haar doelstellingen te bereiken.
Stap 5: Prioriteer de skill gaps
Bepaal welke skill gaps de grootste impact hebben op de bedrijfsdoelstellingen en prioriteer deze. Focus op de vaardigheden die het meest cruciaal zijn voor de organisatie.
Stap 6: Ontwikkel een actieplan
Stel een plan op om de geïdentificeerde skill gaps te dichten. Dit kan het implementeren van trainingsprogramma's, workshops, mentorprogramma's of andere leer- en ontwikkelingsactiviteiten omvatten. Een leerplatform of LMS is voor het ontwikkelen en uitrollen van programma’s een ideaal hulpmiddel.
Stap 7: Implementeer het actieplan
Voer het actieplan uit en zorg ervoor dat de nodige middelen beschikbaar zijn om de trainingen en ontwikkelingsactiviteiten succesvol te laten verlopen. Communiceer duidelijk met medewerkers over de plannen en hoe zij hierbij betrokken zullen worden.
Stap 8: Monitor en evalueer de voortgang
Hou de voortgang van het actieplan bij en evalueer regelmatig de effectiviteit ervan. Pas het plan indien nodig aan op basis van feedback en behaalde resultaten.
Wanneer moet je een skill-gap-analyse uitvoeren?
Er zijn verschillende kritieke momenten waarop organisaties het beste een skill-gap-analyse kunnen uitvoeren:
- Bij strategische planningsessies
Wanneer organisaties hun strategische plannen en doelen voor de komende jaren ontwikkelen, is het cruciaal om een skillgapanalyse uit te voeren. Dit helpt om te begrijpen welke vaardigheden nodig zijn om de nieuwe strategieën succesvol te implementeren en welke kloven momenteel bestaan. - Voor en na grootschalige technologische implementaties
Bij de introductie van nieuwe technologieën, zoals een nieuw softwaresysteem of automatiseringstools, is een skill-gap-analyse ook essentieel. Dit zorgt ervoor dat medewerkers over de juiste skills beschikken om met de nieuwe technologieën te werken, wat de kans op succesvolle adoptie vergroot. - Bij organisatorische veranderingen
Wanneer een organisatie een fusie, overname, of herstructurering ondergaat, is een skill-gap-analyse eveneens onmisbaar. Dit helpt om te bepalen of de huidige medewerkers de vaardigheden hebben om effectief te opereren binnen de nieuwe organisatorische structuur. - Bij veranderingen in de markt
Bij significante veranderingen in de markt, zoals nieuwe concurrenten, veranderende klantbehoeften of regelgeving, moeten organisaties hun vaardigheden beoordelen. Een skillgap-analyse kan je in dit geval helpen bepalen welke nieuwe skills nodig zijn om concurrerend te blijven en aan de nieuwe eisen te voldoen. - Tijdens prestatiebeoordelingcycli
Het integreren van een skill-gap-analyse in de reguliere prestatiebeoordelingen zorgt ervoor dat vaardigheden continu worden geëvalueerd en bijgewerkt. Dit helpt om medewerkers gericht te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de organisatie als geheel voorbereid is op toekomstige uitdagingen.
Skill gaps versus performance gaps
Skill gaps worden nog weleens verward met performance gaps, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee. In de onderstaande tabel zie je voor elk van deze gaps de symptomen, oorzaken en oplossingen.
De vijf grootste uitdagingen bij het oplossen van skill gaps
Het overbruggen van skill gaps is een complexe uitdaging die door veel organisaties wordt onderschat. McKinsey & Company deed onderzoek naar skill-based leren en skill gaps en kwam tot de conclusie dat er voor veel organisaties te veel drempels zijn om de skill gaps van hun medewerkers succesvol te dichten.
- Schaal en urgentie van de transformatie
McKinsey benadrukt dat het aanpakken van skill gaps een dringende prioriteit is, maar dat veel bedrijven niet over de benodigde infrastructuur beschikken om dit op grote schaal te doen. Zo heeft de COVID-crisis de noodzaak van snelle en grootschalige transformatie vergroot, maar worstelen bedrijven vaak met de omvang en snelheid waarmee ze hun personeel moeten omscholen. - Inzicht in benodigde vaardigheden
Veel organisaties hebben moeite om precies te bepalen welke skills hun medewerkers nodig hebben voor de toekomst. Dit gebrek aan inzicht maakt het moeilijk om gerichte trainingsprogramma's te ontwikkelen. Volgens McKinsey is het daarom essentieel om duidelijke, toekomstgerichte skill-gap-analyses uit te voeren die aansluiten bij de strategische doelstellingen van je organisatie. Heb je hier hulp bij nodig? De Skill Navigator van Studytube kan je hier dankzij slimme AI-integratie uitstekend bij ondersteunen. - Integratie van leren in de dagelijkse workflow
Het is een uitdaging om leren effectief te integreren in de dagelijkse werkzaamheden van medewerkers. Veel bedrijven hebben nog steeds aparte leer- en werkprocessen, wat leidt tot inefficiëntie en lage betrokkenheid bij trainingsprogramma's. McKinsey wijst erop dat organisaties moeten streven naar een naadloze integratie van leren in het dagelijkse werk om de effectiviteit van hun opleidingsinitiatieven te vergroten. - Leiderschapsbetrokkenheid
Een gebrek aan betrokkenheid van leiderschap is een andere belangrijke uitdaging. Voor succesvolle skill-ontwikkeling is het cruciaal dat leiders actief betrokken zijn en het belang van leren en ontwikkelen benadrukken. McKinsey stelt dat leiders een voorbeeldrol moeten vervullen en actief moeten deelnemen aan leerinitiatieven om een cultuur van continu leren te bevorderen. - Meten en evalueren van impact
Veel organisaties hebben geen robuuste systemen om de impact van hun trainingsprogramma's te meten en evalueren. Zonder duidelijke meetgegevens is het moeilijk om de effectiviteit van je opleidingsinitiatieven te beoordelen en deze waar nodig bij te stellen.
Denk aan de HR-directeur die trots vertelt over het 'succesvolle' L&D-programma: "Top, 200 man getraind en ze gaven het een 9 uit 10!" Klinkt goed, toch? Maar bij doorvragen bleek hij geen idee te hebben van de daadwerkelijke impact op vaardigheden en prestaties. Die goede score kan net zo goed de ‘impactvolle’ lunch zijn geweest.
Het overbruggen van skill gaps is dus een uitdagend proces dat voortdurende inspanning en investering vereist. Organisaties moeten bereid zijn om te investeren in uitgebreide opleidingsprogramma's, toekomstgerichte skill maps, geïntegreerde leerprocessen en robuuste meet- en evaluatiesystemen. Door deze uitdagingen te erkennen en aan te pakken, kunnen bedrijven beter voorbereid zijn op de toekomst en een competente, gemotiveerde workforce creëren.
Wil je de skill gaps in jouw organisatie effectief overbruggen? Hieronder vind je vier praktische tips om dit slim aan te pakken. Duik je liever meteen de diepte in? Leer hoe je deze effectief kunt oplossen met onze how-to-guide ‘Alles wat je moet weten over de skill-gap-analyse’ en start vandaag nog met skill-based leren!
Vier praktische tips voor het oplossen van skill gaps
Tip 1: Maak gebruik van geavanceerde analysetools en data
Wat: Maak gebruik van geavanceerde analysetools en data-analyse om skill gaps nauwkeurig te identificeren en te monitoren.
Waarom: Data-analyse biedt gedetailleerde inzichten in de huidige vaardigheden van medewerkers en maakt het mogelijk om trends en patronen te identificeren.
Hoe:
- Investeer in een skill-managementsysteem: Gebruik software die de inventarisatie van skills, zelfbeoordelingen en prestatiegegevens combineert.
- Analyseer prestatiegegevens: Verzamel en analyseer gegevens over de prestaties van je medewerkers om gebieden te identificeren waar ze mogelijk tekortschieten.
- Gebruik feedbackmechanismen: Implementeer regelmatige feedbacksessies en enquêtes om inzicht te krijgen in de perceptie van medewerkers over hun eigen skills en ontwikkelingsbehoeften.
Tip 2: Re- en upskilling
Wat:
Re- en upskillen verwijzen naar het proces van het bijwerken en verbeteren van de vaardigheden van medewerkers om aan de veranderende eisen van hun functie en de organisatie te voldoen. Reskilling houdt in dat medewerkers geheel nieuwe vaardigheden leren om een andere rol te vervullen, terwijl upskilling gericht is op het verdiepen en uitbreiden van bestaande vaardigheden binnen hun huidige rol.
Waarom:
Door re- en upskillen kunnen medewerkers effectiever en efficiënter werken, wat de algehele productiviteit verhoogt. Bovendien zorgt het voor grotere werktevredenheid en -betrokkenheid, aangezien medewerkers zich ondersteund voelen in hun professionele groei. Dit draagt bij aan een lager personeelsverloop en een sterkere bedrijfspositie in een snel veranderende markt.
Hoe:
- Identificeer de skill gaps: Voer een grondige skill gap analyse uit om de specifieke vaardigheden te bepalen die ontbreken binnen de organisatie.
- Ontwikkel gerichte leerprogramma's: Creëer leerprogramma's die specifiek gericht zijn op het bijbrengen van de ontbrekende vaardigheden. Gebruik hierbij gepersonaliseerde en context-specifieke leercontent om de relevantie en effectiviteit te vergroten.
- Implementeer en monitor: Voer de leerprogramma's uit en zorg voor regelmatige monitoring en evaluatie van de voortgang. Pas de programma's aan waar nodig om ervoor te zorgen dat de leerdoelen worden bereikt.
- Ondersteun continu leren: Bevorder een cultuur van continu leren door medewerkers aan te moedigen om hun vaardigheden voortdurend bij te werken en te verbeteren.
Tip 3: Ontwikkel gepersonaliseerde leerplannen voor
skill-based leren
Wat: Stel gepersonaliseerde leerplannen op die zijn afgestemd op de specifieke skill-behoeften van individuele medewerkers.
Waarom: Skill-based leren zorgt voor gerichtere en effectievere ontwikkelingsprogramma's, waardoor skill gaps efficiënter kunnen worden gedicht.
Hoe:
- Voer individuele skill-beoordelingen uit: Beoordeel de specifieke skills van elke medewerker en vergelijk deze met de vereiste vaardigheden voor hun rol.
- Ontwikkel maatwerktrajecten: Maak gepersonaliseerde trainingsprogramma's die inspelen op de individuele behoeften en leerstijlen van medewerkers.
- Bied een holistische leerervaring: Combineer verschillende leermethoden zoals e-learning, klassikale training, blended learning, coaching en on-the-job training om een holistische leerervaring te bieden.
Met de Studytube Skill Navigator stellen we iedereen in staat om aan de slag te gaan met skill-based leren. Onze navigator vereenvoudigt het in kaart brengen van skill gaps en het creëren en aanbieden van persoonlijke leerpaden, waardoor organisaties skill gaps nauwkeurig kunnen identificeren en overbruggen.
Kom alles te weten over de Studytube Skill Navigator
Tip 4: Betrek leidinggevenden bij het leerproces
Wat: Zorg ervoor dat leidinggevenden actief betrokken zijn bij het leer- en ontwikkelingsproces van hun teamleden.
Waarom: Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het motiveren van medewerkers en het ondersteunen van hun leertrajecten. Hun betrokkenheid kan de effectiviteit van leerprogramma's aanzienlijk vergroten.
Hoe:
- Train leidinggevenden in coachingsvaardigheden: Geef leidinggevenden de tools en training die ze nodig hebben om effectief als coach op te treden voor hun teamleden.
- Creëer een cultuur van continu leren: Moedig leidinggevenden aan om een voorbeeld te stellen door zelf actief deel te nemen aan leer- en ontwikkelingsprogramma's.
- Implementeer regelmatige voortgangsgesprekken: Zorg voor frequente één-op-één gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers om de voortgang te bespreken, doelen te stellen en ontwikkelingsbehoeften te identificeren.
Skill gaps hebben een grote impact op je organisatie. Leer hoe je deze effectief kunt oplossen met onze how-to-guide ‘Alles wat je moet weten over de skill-gap-analyse’ en start vandaag nog met skill-based leren!
Download de how-to-guide
Get started with skill-based learning today
We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.
Book a demo