Stapsgewijs naar maximaal leerrendement: de succesformule van Ciphix
-
Sofie Angevaare
-
1 april 2025

Hoe bouw je een sterke leercultuur, stimuleer je medewerkers om zich te ontwikkelen én zorg je ervoor dat de juiste skills ontwikkeld worden? Tijdens het webinar 'Stapsgewijs naar maximaal leerrendement met Ciphix’ kregen L&D-professionals uit het mkb hierop een helder antwoord. Gerónimo Gerrissen (Ciphix) en Frank Stoer (Studytube) deelden praktische inzichten en Ciphix’ bewezen aanpak, waarbij de ‘10% regel’ centraal staat. Ontdek in dit webinar-verslag hoe je leren slim en gefaseerd oppakt en ontwikkeling niet alleen toegankelijk, maar ook direct waardevol maakt voor je organisatie.
Dit waren de belangrijkste punten die tijdens het webinar voorbij kwamen:
- Hoe je stapsgewijs maximaal leerrendement behaalt met skill-based leren
- Hoe je het ‘L&D-volwassenheidsmodel’ kunt gebruiken om deze reis te plannen
- Welke lessen Ciphix opdeed en wat jij daarvan kan leren
Lees verder of kijk hier direct het webinar terug en leer hoe je – ook zonder grote investeringen – stap voor stap skills centraal stelt en meer impact maakt met leren.
Stapsgewijs naar skill-based leren
Skill-based leren, de leerstrategie waarmee je gericht de belangrijkste skills ontwikkelt die jouw medewerkers écht nodig hebben, wint terrein. Want waar voorheen nog enkel grote organisaties met flinke L&D-budgetten hiermee aan de slag konden, is het inmiddels dankzij slimme AI-toepassingen en technologie ook voor kleinere organisaties met beperkte middelen mogelijk. Maar de overstap naar skill-based leren is natuurlijk niet in één dag gemaakt. Gerónimo Gerrissen, Happiness Officer bij Ciphix, en Frank Stoer, Strategy Director bij Studytube, deelden concrete inzichten om dit slim en stapsgewijs aan te pakken.
Plan je reis aan de hand van het ‘L&D-volwassenheidsmodel’
Iedere L&D-professional streeft vanzelfsprekend naar maximaal leereffect. En met de juiste tools en begeleiding word leren en ontwikkelen op den duur steeds effectiever. Maar hoe versnel je dit proces op een betaalbare manier nu continue ontwikkeling steeds urgenter wordt? Frank Stoer deelde hoe Studytube het L&D-volwassenheidsmodel inzet om organisaties succesvol van de ene naar de andere fase te begeleiden: van ‘incidenteel leren’ naar ‘L&D-operatie op orde’, van daaruit door naar ‘talent- en prestatieontwikkeling’ en tot slot naar gericht 'strategische capaciteiten ontwikkelen’.
Frank: “Vaak beginnen organisaties in een fase waarin mensen hun hand opsteken en zeggen: ‘"Goh, ik wil iets leren. Ik wil een training.’ Heel incidenteel eigenlijk: ad hoc trainingsbehoeffen komen op en vervolgens ga je wat organiseren.” In de eerste fase is dat nog oké, legt Frank uit, maar na een tijdje wordt dat lastig te managen. Dan wil je je L&D-operatie meer op orde brengen en zaken als compliance en onboarding bijvoorbeeld structureel gaan organiseren.
“Maar we willen ook nog een stapje verder,” deelt Frank. Want hoe kan je de talenten en de prestaties van je organisatie verder ontwikkelen door middel van leren? “Dan ga je nadenken over: wat hebben onze mensen nodig en wat brengt ze nou eigenlijk verder?” Dat is de fase waarin skill-based leren om de hoek komt.
Impact maak je met relevantie en personalisatie
Mensen leren volgens Frank doorgaans niet ‘zomaar’; ze willen leren op een manier die hen echt vooruit helpt, binnen hun functie en in hun loopbaan. Hoe beter het leren aansluit op individuele behoeften, hoe groter de impact. Niet alleen voor medewerkers, maar ook voor de organisatie in termen van groei en prestaties. Frank: “Zolang je er maar voor zorgt dat leren niet zomaar iets is wat random is, maar dat het heel gericht is en persoonlijk.” Effectief leren draait dus om relevantie en personalisatie, en dat is precies wat je met skill-based leren bewerkstelligt.
Ga je vervolgens nóg een stap verder, dan ga je ook nadenken waar je als organisatie in de toekomst naartoe wilt en ga je leren inzetten om de gewenste veranderingen te realiseren. “Dat noemen we het ontwikkelen van echt strategische capaciteiten in je organisatie,” aldus Frank.
Maar hoe kom je nu van de ene volwassenheidsfase in de andere? Ciphix is recentelijk op een doordachte manier met deze ontwikkelingsreis gestart en merkt nu al dat haar organisatie de juiste kant op gaat.
Ciphix’ stap-voor-stap reis naar maximale leerimpact
Gerónimo Gerrissen, Happiness Officer bij Ciphix, maakte in 2022 via een fusie met Webflight de overstap naar Ciphix. In één klap groeide deze organisatie toen van 75 naar 100 medewerkers. Een jaar later volgde een nieuwe fusie met Bizzomate, waardoor het team doorgroeide naar 150 mensen. Dit bracht waardevolle lessen over cultuur met zich mee, vertelt Gerónimo, want elke organisatie heeft gewoontes en kenmerken die medewerkers aantrekken: “Uiteindelijk wil je er met z'n allen beter uitkomen, maar dat blijkt af en toe nog knap lastig.” De sleutel volgens hem? Samenkomen, ervaringen delen en leren van elkaar – zo creëer je écht het beste van beide werelden.
Ciphix bevindt zich volgens Gerónimo momenteel in de L&D-volwassenheidsfase tussen ‘incidenteel leren’ en ‘L&D op orde’, maar werkt al gericht aan de volgende stappen. Wat hem bijzonder trots maakt op dit moment, zijn vooral de sterke secundaire arbeidsvoorwaarden binnen de organisatie. Medewerkers krijgen 10% van hun tijd voor MVO-activiteiten, zoals vrijwilligerswerk, en nog eens 10% groeitijd om vrij te besteden aan cursussen en trainingen. Wat medewerkers precies leren is aan hen, maar wel binnen bepaalde kaders. Zo vertelt Gerónimo bijvoorbeeld dat het niet de bedoeling is dat je deze groeitijd benut voor het leren van een niet aan het werk gerelateerde taal. Maar zolang je met datgene wat je leert de organisatie in zijn geheel vooruit helpt, kan je hierin bij Ciphix je eigen keuzes maken.
Hoe je in 3 stappen start met skill-based leren
De 10% groeitijd is een krachtige manier om een sterke leercultuur te stimuleren. Maar ook met minder beschikbare tijd kun je impact maken, mits je leren slim en gericht aanpakt. Volgens Frank is het dan cruciaal om optimaal gebruik te maken van de beschikbare tijd, en dat bereik je met skill-based leren. Zo pak je het aan:
- Bepaal de benodigde skills per functie
Kijk naar de taken en verantwoordelijkheden van een rol en identificeer welke vaardigheden nodig zijn om deze effectief uit te voeren. - Betrek medewerkers en bepaal de skill gap
Bespreek met medewerkers waar ze staan: welke skills beheersen ze al en waar liggen verbeterpunten? Breng zowel sterke als zwakke punten in kaart. - Maak leren persoonlijk
Stem leerinterventies af op de skill gaps, zodat medewerkers gericht kunnen groeien en ontwikkelen.
Skills in kaart, groei in zicht
Bij skill-based leren draait alles om continue meting van skillontwikkeling. Je kunt dit op individueel niveau bekijken, deelde Frank, maar ook breder analyseren: hoeveel skill gaps waren er eerst, en hoeveel zijn er inmiddels gedicht?
Bij Ciphix speelde dit een grote rol na fusies, waarbij functies werden samengevoegd. De vraag was: Wat moet iemand nou eigenlijk kunnen? Om dit te structureren, gebruikte Ciphix het Baarda-model. Op junior-, medior- en seniorniveau werd vastgesteld welke vaardigheden nodig zijn voor groei en promotie. Het management bepaalde de strategische richting, waarna specialisten dit vertaalden naar concrete functie-eisen. Hoewel dit tot een uiterst waardevol overzicht heeft geleid waar de organisatie nu ook het leren en ontwikkelen op kan laten aansluiten, meende Gerónimo ook dat dit veel tijd en uitzoekwerk kostte.
Gelukkig kan technologie dit proces tegenwoordig flink versnellen, weet Frank. Met AI kun je bijvoorbeeld op basis van een functietitel automatisch relevante taken en verantwoordelijkheden genereren. Dit biedt een sterke basis, waarna je samen met medewerkers de details finetunet. Is de functieomschrijving helder? Dan kan AI ook direct de benodigde skills koppelen. En de laatste stap: hieraan de juiste leerinterventies verbinden, zodat medewerkers gericht kunnen groeien.
De AI-gedreven Skill-Navigator van Studytube ondersteunt dit volledige proces van A tot Z. Zo krijg je sneller inzicht in skill gaps en krijgen medewerkers in hun online leerplatform direct de juiste trainingen en cursussen voorgesteld om zich gericht te ontwikkelen. En je kan hun voortgang in dit platform bovendien 24/7 monitoren. Zo maak je skill-based leren praktisch toepasbaar én eenvoudig niet alleen meetbaar op een tijdbesparende en kostenefficiënte manier.
Meer leren van Gerónimo en Frank? In het webinar delen ze praktische tips om valkuilen te vermijden en jouw L&D-aanpak naar het volgende niveau te tillen.

Get started with skill-based learning today
We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.
Book a demo