Onboarding is een essentieel proces binnen je talentmanagementstrategie. Soepele integratie zorgt er immers voor dat je jouw nieuwe medewerkers snel aan het werk krijgt, betrekt bij de bedrijfscultuur en langer succesvol aan boord houdt. Daarom doken we in ons recente webinar met Lotte Auping en Simone Schaffelaars, beide Adviseur Leren en Ontwikkelen bij SPAR, en Francisca van Pinxteren, Customer Success Manager bij Studytube, in het recept voor effectieve onboarding. In dit verslag lees je de hoogtepunten.
Liever direct het webinar terugkijken? Dat kan hier!
"Wat ik onmisbaar vind in een onboardingstraject is vooral je welkom voelen in een bedrijf. Daarin spelen je directe collega's ook een grote rol.”
– Lotte Auping
Lotte Auping en Simone Schaffelaars van SPAR trapten het webinar af door het belang van een warm welkom en persoonlijke aandacht tijdens het onboardingsproces te onderstrepen. En als je voor een goede introductie wilt zorgen, heb je een duidelijk opgezet traject nodig. In het geval van de supermarktketen dienen medewerkers van het hoofdkantoor bijvoorbeeld ook de klantkant van het bedrijf te leren kennen. Bijvoorbeeld door een dag mee te werken in de winkel of op pad te gaan met een chauffeur.
Maar als je te maken hebt met veel verschillende functies, afdelingen en locaties, hoe zorg je dan voor een gestroomlijnd proces?
SPAR is als internationaal bedrijf actief in 48 landen en heeft te maken met verschillende uitdagingen als het aankomt op de onboarding van nieuwe medewerkers. Een van de grootste is het personaliseren van het onboardingsproces voor de vele verschillende functies, afdelingen en vestigingen. Zo lichtte Simone toe: "We hebben eigenlijk vier grote groepen te bedienen in onboarding, maar ook in leren in de breedste zin." Het was voor SPAR mede door deze diversiteit ook een uitdaging om consistentie en kwalitatieve ervaringen te bieden aan alle nieuwe medewerkers.
Voor de deelnemers aan het webinar waren beide uitdagingen herkenbaar. Uit de poll bleek dat het personaliseren van onboarding voor verschillende rollen de grootste uitdaging was voor velen, gevolgd door het bieden van consistente kwaliteit. Dus: hoe pak je dit nu effectief aan?
Om hun uitdagingen op te lossen, ontwierpen Lotte Auping en Simone Schaffelaars een onboardingsprogramma om nieuwe medewerkers te introduceren en te trainen. Tijdens het webinar deelden ze hoe dit er nu uitziet.
Voor hun hoofdkantoor omvat dit bijvoorbeeld de organisatie van vier fysieke bijeenkomsten, aangevuld met online modules via het leerplatform Studytube. Tijdens de bijeenkomsten vinden interacties plaats met directieleden en verschillende afdelingen om de integratie te bevorderen. En het onboardingsprogramma is gepersonaliseerd. Zo zijn de trainingen voor de logistieke tak praktischer, met collega's die nieuwe medewerkers begeleiden en rondleiden. Maar hoe kwamen zij hierop uit?
Lotte en Simone gaven aan dat vooral het betrekken van diverse stakeholders belangrijk is. Denk hierbij aan het management, HR, L&D en recent onboarded medewerkers. Bovendien dient het traject niet alleen gebaseerd te zijn op compliance en verplichte trainingen. Ook het inbedden van de nieuwe medewerker in de bedrijfscultuur en -waarden is van belang.
Daarnaast is oog voor personalisatie erg belangrijk, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende behoeften van medewerkers. En de rol van communicatie en interne ambassadeurs is volgens de sprekers eveneens niet te onderschatten als je meer betrokkenheid bij het leerproces wilt creëren.
Het leerplatform van Studytube helpt SPAR nu bij het organiseren en aanbieden van leeractiviteiten binnen de onboarding en heeft de professionaliteit van de organisatie aanzienlijk verbeterd, gaven de sprekers aan. Simone: "We hebben een mooi platform waar al ons aanbod netjes in staat en waar leidinggevenden en ondernemers zelf dingen kunnen toewijzen aan hun teamleden."
Benieuwd welke lessen SPAR nog meer opdeed bij het opzetten van hun onboardingsprogramma en hoe hun leerplatform hen hierbij ondersteunt? Kijk dan nu het hele webinar terug!