Leercultuur
Reskilling
Upskilling

Prinsjesdag 2024: wat er verandert voor HR en L&D

  • Picture of Sofie Angevaare

    Sofie Angevaare

  • 25 september 2024

Vorige week dinsdag maakte de regering haar plannen en de rijksbegroting voor het komende jaar weer bekend. Maar wat betekenen de Prinsjesdagplannen voor HR en L&D? En hoe kan je jouw leer- en ontwikkelstrategie hier optimaal op aanpassen? Van voorbereidingen op de arbeidsmarkt van de toekomst tot aan de aangekondigde bezuinigingen op de SLIM-subsidie; in dit blogartikel verkennen we de belangrijkste effecten van het regeerprogramma op leren en ontwikkelen in 2025.


Vaardigheden ontwikkelen: de sleutel tot succes in een krappe arbeidsmarkt

Met tekorten in sectoren als zorg, techniek en onderwijs blijft de Nederlandse arbeidsmarkt ook in 2025 zeer krap. Geschikt personeel vinden en behouden blijft voor HR hierdoor een uitdaging en bedrijven hebben een workforce nodig die zich continu ontwikkelt en inzetbaar blijft. L&D-afdelingen zullen in 2025 een cruciale rol spelen bij het dichten van skill gaps, oftewel de groeiende kloof tussen benodigde en aanwezige vaardigheden in organisaties.

Het regeerprogramma legt dan ook sterk de nadruk op goed onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden die noodzakelijk zijn voor de toekomst. Denk hierbij aan basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen, maar ook aan digitale geletterdheid, praktijkgericht leren en andere powerskills; de (inter)menselijke vaardigheden die nu extra belangrijk worden door de toenemende automatisering en opkomst van AI. 

Om de productiviteit te verhogen, zet de regering volgens de Prinsjesdagplannen met name in op innovatie en digitalisering. Zo sluit het kabinet aan bij het Digital Europe programma, dat onder andere Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven helpt. Voor innovaties die AI en digitale vaardigheden stimuleren is er 13 miljoen euro beschikbaar en er gaat 11,6 miljoen euro naar het versterken van cybersecurity.

De meest relevante wijzigingen voor L&D-professionals

  1. Leven Lang Ontwikkelen (LLO)
    LLO staat hoog op de politieke agenda als manier om werknemers weerbaar te maken op de arbeidsmarkt. L&D-professionals spelen een cruciale rol door deze trajecten binnen organisaties te faciliteren en een lerende cultuur te stimuleren. Dit betekent focus op up- en reskillen die aansluit bij de veranderende arbeidsmarktbehoeften.

    Met de stopzetting van de STAP-subsidie in 2024, zijn de pijlen deels gericht op de SLIM-regeling, een subsidie die leren en ontwikkelen in het mkb moet stimuleren en integreren in de dagelijkse praktijk. Hoewel er een budget van € 111,7 miljoen beschikbaar is, waarvan € 86,7 miljoen gereserveerd voor 2025-2027, zal deze regeling een flinke financiële klap krijgen. Het nieuwe kabinet heeft namelijk aangekondigd de SLIM-regeling jaarlijks met 30 procent te korten, wat in totaal neerkomt op een bezuiniging van € 113 miljoen tot en met 2029.

    Hiermee dreigen de plannen om leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend te maken flink onder druk te komen staan en wordt de noodzaak om zo snel mogelijk een aanvraag voor de SLIM-subsidie in te dienen groter. Dit kan deze maand nog tot 30 september. Daarna pas weer in maart 2025.

  2. Verhogen van productiviteit
    Innovatie en technologie krijgen een prominente plaats in de plannen om de productiviteit te verhogen. L&D-professionals doen er daarom verstandig aan trainingen te ontwikkelen of aan te bieden die digitale vaardigheden versterken, zoals het gebruik van AI en andere nieuwe technologieën.

  3. Aanpak arbeidsmarktkrapte
    Het ontwikkelen van talent door upskilling en reskilling is essentieel om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Speciale aandacht gaat naar sectoren met grote tekorten, zoals zorg, techniek en onderwijs. L&D kan hierbij strategisch inzetten op skill-based leren wat de specifieke vaardigheden in deze sectoren versterkt.

  4. Regeldruk en efficiëntie
    Het kabinet wil de regeldruk verminderen, wat kansen biedt om werkprocessen te stroomlijnen. L&D-professionals kunnen hierop inspelen door trainingen te ontwikkelen die medewerkers helpen efficiënter te werken en administratieve lasten te verminderen, maar ook door hun eigen werkstromen zo veel mogelijk te automatiseren.

  5. Onderwijs en praktijk verbinden
    Een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is noodzakelijk. Het regeerprogramma stimuleert praktijkgericht leren, en hier liggen kansen voor L&D-professionals om samen te werken met onderwijsinstellingen en praktijkgerichte leermethoden te integreren binnen organisaties.

Aanbevelingen voor HR en L&D

Door in te spelen op de beleidsontwikkelingen uit het regeerprogramma en nauw samen te werken met diverse stakeholders, kunnen L&D-professionals een sleutelrol spelen in het toekomstbestendig maken van hun organisaties. Niet alleen door in te spelen op de directe noden van de arbeidsmarkt, maar ook door het bouwen aan een cultuur waarin leren en ontwikkelen centraal staan. De onderstaande vijf aanbevelingen helpen je daarmee op weg.

Ontwikkel strategische leerprogramma’s en zet in op skill-based leren

Richt je op het ontwikkelen van leerprogramma’s die inspelen op toekomstgerichte vaardigheden zoals digitale en technische skills, maar vergeet ook niet de focus op duurzaamheid en innovatie. Door te investeren in een skill-based leerstrategie, kan je deze programma’s afstemmen op de uitdagingen die in de Prinsjesdagplannen worden benadrukt.

Stimuleer een cultuur van Leven Lang Ontwikkelen

Zorg voor flexibele leermogelijkheden zoals e-learning, workshops en coaching. Medewerkers dienen aangemoedigd te worden om zelf regie te nemen over hun ontwikkeling. Dit doe je door hen toegang te geven tot diverse leeropties die passen bij hun leerstijl en loopbaandoelen. Als je dit centraal regelt met de juiste technologie, kan je je medewerkers vrijer laten in hun ontwikkelkeuzes, zonder dat je de grip op L&D verliest.

Zoek samenwerking op

Werk samen met onderwijsinstellingen om opleidingsprogramma’s te ontwikkelen die beter aansluiten op de praktijk. Daarnaast is het belangrijk om afstemming te zoeken met HR en management, zodat leerinitiatieven naadloos aansluiten op de strategische doelen van de organisatie.

Maak gebruik van slimme technologie

Implementeer digitale leervormen zoals blended learning en e-learning om leren toegankelijker en effectiever te maken. Zo kan je ook beter gebruikmaken van data en analytics om de leerbehoeften en skill gaps van medewerkers te identificeren, zoals je dit kunt doen met de Studytube Skill Navigator, en kan je de effectiviteit van je programma's meten.

Bevorder inclusiviteit

Zorg ervoor dat leerprogramma’s toegankelijk zijn voor alle medewerkers, ongeacht hun achtergrond of functie. Door initiatieven te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op ondervertegenwoordigde groepen, voelt iedereen zich betrokken en krijgen al je medewerkers de kans om zich te ontwikkelen.

Meer leren over hoe skill-based leren jouw organisatie toekomstbestendig maakt? Download dan ons e-book '6 tips om je skill-based leerstrategie te laten slagen'. 

Landing page image - 6 tips om je skill-based leerstrategie te laten slagen copy

 

Get started with skill-based learning today

We give you back valuable time that you can reinvest in developing people. Step by step we work together towards the ideal learning culture.

Book a demo