Reskilling, oftewel nieuwe skills verwerven om een andere rol of functie te kunnen bekleden, wordt steeds urgenter op alle niveaus van werkgelegenheid in elk type bedrijf. Door veranderingen in de verdeling van arbeid tussen machines en mensen wordt namelijk voorspeld dat tegen 2025 tot 85 miljoen banen zullen verschuiven en er tot wel 97 miljoen nieuwe functies zullen ontstaan. Zelfs als je je huidige functie wel kan behouden, verandert naar verwachting ongeveer 40 procent van de benodigde kernvaardigheden. We hebben dus allemaal rap nieuwe skills nodig! In dit artikel ontdek je wat reskilling precies is en hoe je dit effectief inricht in jouw organisatie.
Een carrièresprong of -switch maken is niet langer alleen voorbehouden aan de meest ambitieuze professionals onder ons. Wil je de juiste skills in huis houden en een hoog verloop in je organisatie voorkomen? Pak reskilling dan zo slim mogelijk aan!
Lees verder en ontdek:
Reskilling is het proces van het aanleren van nieuwe vaardigheden zodat je een andere rol of functie binnen of buiten je huidige organisatie kunt bekleden. In tegenstelling tot het bijschaven van bestaande skills, betekent reskilling vaak een carrièresprong of zelfs een carrièreswitch. Het gaat over het fundamenteel veranderen van je skillset om te voldoen aan de veranderende behoeften van de arbeidsmarkt of de strategische richting van je organisatie.
Hoewel beide begrippen draaien om leren en ontwikkelen, ligt de focus bij upskilling op het verbeteren van bestaande vaardigheden binnen het huidige vakgebied van de werknemer. Voor een traditionele marketeer die voornamelijk ervaring heeft met printadvertenties en televisiecampagnes, zou upskilling bijvoorbeeld kunnen inhouden dat hij of zij vaardigheden ontwikkelt op het gebied van digitale marketingtechnieken, zoals SEO, social media-marketing en data-analyse.
Reskilling richt zich echter op het aanleren van compleet nieuwe vaardigheden voor een ander carrièrepad. Het is een reactie op ingrijpende veranderingen in de bedrijfsstrategie of op de arbeidsmarkt die maken dat huidige functies transformeren of verdwijnen. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een medewerker in de detailhandel, wiens rol geleidelijk overbodig wordt door de opkomst van online winkelen. Deze kan via reskilling een nieuwe carrière in de IT-sector beginnen door basis IT- en computervaardigheden te ontwikkelen of AI-kennis op te doen.
Met de snelle technologische vooruitgang en de voortdurende evolutie van de arbeidsmarkt is het vermogen om nieuwe vaardigheden aan te leren en zich aan te passen aan nieuwe rollen essentieel geworden. De eerder genoemde voorspelling dat miljoenen banen zullen verschuiven of verdwijnen, benadrukt de urgentie van reskilling. Werknemers moeten zich kunnen aanpassen aan nieuwe functies die ontstaan als gevolg van technologische veranderingen en automatisering.
Het is dan ook niet zo gek dat uit de Studytube Learning & Development Monitor 2024 blijkt dat circa 70 procent van de organisaties in Nederland leren en ontwikkelen al heeft geïntegreerd in de beoordelingscyclus. Daarnaast hebben eveneens 7 op de 10 organisaties een L&D-strategie voor medewerkers opgesteld. De belangrijkste focuspunte hierbij zijn het aantrekken van nieuw talent en het flexibel houden van de organisatie. En dat laatste is ook precies waar reskilling op geënt is.
In 2019 voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling al dat binnen 15 tot 20 jaar door nieuwe automatiseringstechnologieën waarschijnlijk 14 procent van alle banen in de wereld zou verdwijnen en 32 procent ervan ingrijpend zou veranderen. Maar deze ontnuchterende cijfers, die betrekking hebben op meer dan 1 miljard mensen wereldwijd, hielden nog niet eens rekening met de plotselinge opkomst van generatieve AI.
Generatieve AI is niet langer toekomstmuziek; het is hier en nu. En deze technologie transformeert de manier waarop we werken snel: van geautomatiseerde klantenservice met slimme chatbots tot geavanceerde data-analyse. Vooruitstrevende werknemers en organisaties begrijpen dat voortdurende reskilling de sleutel is tot succes in deze snel evoluerende wereld.
Hoewel reskilled medewerkers ook meer kansen voor nieuwe banen creëren bij andere bedrijven dan de huidige werkgever, is het reskillingsproces wel degelijk voordelig voor werkgevers. Hun job of functie kan immers komen te vervallen en dan wil je hen bij voorkeur voor andere rollen kunnen inzetten, in plaats van (enkel) op dure werving te moeten vertrouwen in de huidige ‘war for talent’. Hier volgen de belangrijkste voordelen van reskilling voor werkgevers:
Toekomstbestendige medewerkers
Door te investeren in reskilling, zorgen organisaties ervoor dat hun medewerkers relevant blijven op de arbeidsmarkt. Dit helpt werknemers niet alleen in hun huidige posities, maar stelt hen ook in staat om zich aan te passen aan nieuwe rollen die ontstaan door technologische en marktveranderingen.
Organisatorische wendbaarheid
Organisaties met een workforce die in staat is om snel nieuwe vaardigheden aan te leren, zijn beter voorbereid op veranderingen. Dit verhoogt de veerkracht tegen marktvolatiliteit en stelt het bedrijf in staat om sneller te innoveren en te reageren op nieuwe kansen.
Medewerkerstevredenheid en -behoud
Met reskilling toon je aan dat je als organisatie investeert in de groei en ontwikkeling van medewerkers. Dit verhoogt de medewerkersbetrokkenheid, tevredenheid en loyaliteit van werknemers, waardoor ze waarschijnlijker bij de organisatie blijven.
Kostenbesparing op het gebied van werving
Door bestaande medewerkers om te scholen naar nieuwe rollen, kunnen organisaties de vaak hoge kosten van het werven van nieuw talent vermijden. Het rekruteren voor gespecialiseerde rollen kan duur zijn, vooral als externe werving en training vereist zijn. Reskilling stelt een organisatie in staat om deze kosten te minimaliseren door intern talent opnieuw te alloceren.
Verbeterde concurrentiepositie
Door voortdurend de vaardigheden van hun medewerkers te updaten, kunnen bedrijven zich onderscheiden van concurrenten. Een beter opgeleid en veelzijdiger personeelsbestand maakt het gemakkelijker om snel te schakelen en innovaties te implementeren, wat cruciaal is in een competitieve markt.
Reskilling is uiteraard niet alleen van belang voor werkgevers, maar ook voor de medewerker zelf. Het is belangrijk om deze voordelen goed te communiceren, om hen te motiveren aan de slag te gaan met upskill-programma’s. Voorbeelden van voordelen voor medewerkers zijn:
Carrièrezekerheid
In een snel veranderende arbeidsmarkt biedt het vermogen om nieuwe vaardigheden te leren werknemers een grotere zekerheid. Reskilling kan helpen om inzetbaar te blijven, zelfs als hun huidige functies veranderen of overbodig worden door automatisering of technologische vooruitgang.
Toegang tot nieuwe kansen
Door nieuwe vaardigheden aan te leren, kunnen werknemers in aanmerking komen voor een breed scala aan functies binnen of buiten hun huidige organisatie. Dit opent deuren naar nieuwe carrièremogelijkheden die anders misschien niet toegankelijk zouden zijn.
Verhoogd inkomen
Nieuwe vaardigheden, vooral in hooggespecialiseerde of technologische gebieden, kunnen leiden tot hogere inkomensmogelijkheden. Reskilling kan werknemers helpen over te stappen naar lucratievere rollen of sectoren.
Verbeterde werkzekerheid en flexibiliteit
Met een breder scala aan vaardigheden kunnen werknemers flexibeler zijn in hun werkkeuzes. Dit kan leiden tot verbeterde werkzekerheid en de mogelijkheid om te kiezen voor banen die beter aansluiten bij hun levensstijl of persoonlijke waarden.
De ideale reskill-programma’s zullen van sector tot sector verschillen. Want hoewel het bij reskilling altijd gaat over nieuwe skills die medewerkers klaarstomen voor andere rollen of functies, kan je natuurlijk wel gericht toewerken naar omscholing voor nieuwe rollen die nu of binnenkort nodig zijn binnen de eigen organisatie. Voor een slimme aanpak heb je dus veel inzicht nodig in de ontwikkeling van functies, toekomstige banen en technologische veranderingen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van reskilling voor verschillende sectoren:
Het ontwerpen van reskill-programma’s is geen simpele taak. Je zult hiervoor namelijk uitgebreid de toekomstige behoeften van de markt moeten analyseren om leertrajecten op te kunnen stellen die aansluiten bij deze nieuwe rollen. Maar als je het volgende stappenplan volgt, kom je een heel eind. Je legt hiermee een solide fundament voor het effectief en efficiënt reskillen van je medewerkers, wat niet alleen de individuele duurzame inzetbaarheid bevordert maar ook bijdraagt aan de algehele groei en innovatie van je organisatie.
Begin met een grondige analyse van de trends en veranderingen in de markt. Zo kan je bepalen welke vaardigheden in de toekomst vereist zullen zijn. Parallel hieraan zal je ook een interne audit van de bestaande skills binnen de organisatie willen uitvoeren om skill gaps te identificeren. Dit kan je doen door middel van skill-beoordelingen, functioneringsgesprekken en enquêtes onder medewerkers. Het in kaart brengen van skill gaps is cruciaal om te begrijpen welke specifieke vaardigheden ontwikkeld moeten worden.
Op basis van de geïdentificeerde skill gaps, ontwikkel je vervolgens specifieke leertrajecten die gericht zijn op het overbruggen van deze gaps. Deze trajecten moeten zowel theoretische kennis als praktische skills en powerskills omvatten, en tegemoetkomen aan de leerstijlen en behoeften van je medewerkers.
Zoek de samenwerking op met opleidingsinstituten, universiteiten en aanbieders van online leerplatformen, bij voorkeur met opleidingsintermediair, die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van de vereiste vaardigheden. Investeer ook in leer- en ontwikkelingshulpmiddelen die essentieel zijn voor de training, zoals software, tools, en technologieën die in de nieuwe rollen gebruikt zullen worden.
Bij stap 4 is het tijd om de leertrajecten uit te rollen onder je medewerkers. Met gestructureerde programma's, workshops, online cursussen en hands-on trainingen ben je er nog niet. Je zult ook goed moeten communiceren over je aanbod en het belang van reskilling voor je medewerkers. Zoals Funda dit bijvoorbeeld goed deed onder het credo ‘Learning never stops’. Het is ook belangrijk een mix van verschillende leermethoden te gebruiken om de betrokkenheid en effectiviteit van het leren te maximaliseren.
Stel een mentorschapsprogramma in waarbij ervaren medewerkers of externe experts gekoppeld worden aan deelnemers van het reskilling-programma. Dit biedt niet alleen extra ondersteuning en begeleiding, maar bevordert ook de toepassing van nieuwe vaardigheden in de praktijk.
Volg de voortgang van alle reskill-inspanningen door regelmatig feedback te verzamelen en de prestaties van de deelnemers te evalueren. Dit helpt om de effectiviteit en het leerrendement van je programma’s te beoordelen en waar nodig aanpassingen te maken.
Omdat de markt en technologieën blijven evolueren, zal het reskill-programma regelmatig moeten worden bijgewerkt en aangepast. Dit zorgt ervoor dat je medewerkers continu goed voorbereid worden op toekomstige uitdagingen en kansen.
Reskilling kan je op verschillende manieren aanpakken. Het is belangrijk om je te realiseren dat de voorkeursmethoden en -tools van medewerker tot medewerker en van generatie tot generatie sterk kunnen verschillen. Staar je dus niet blind op een enkele methode of tool, maar zorg ervoor dat je de ontwikkeling van de gewenste skills mogelijk maakt op diverse manieren. Hieronder vind je enkele voorbeelden van effectieve methoden:
Handige tools voor reskilling zijn bijvoorbeeld de volgende:
Skill-based leren is een praktische, gepersonaliseerde en efficiënte leerervaring, ontworpen om medewerkers snel en effectief voor te bereiden op nieuwe uitdagingen. Dit maakt het een ideale keuze voor organisaties die streven naar wendbaarheid en concurrentievermogen in snel veranderende industrieën. Het richt zich namelijk specifiek op de ontwikkeling van concrete vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de praktijk.
Hieronder volgen enkele voordelen van skill-based leren in vergelijking met traditioneel leren en ontwikkelen:
Meer leren over hoe reskilling succesvol kunt inrichten met een skill-based leren? Download dan nu het e-book '6 tips om je skill-based leerstrategie te laten slagen'.